Hlavní obsah

V Pittsburghu na Jágra bučeli, trenér Devils však českého veterána chválil: Byl excelentní

New Jersey/Praha

Jeho tým začal novou sezónu NHL porážkou v místě, kde jako mladík vyhrál dvakrát slavný Stanleyův pohár, navíc se při každém dotyku s pukem snášelo z hlediště Consol Energy Center v Pittsburghu na jeho hlavu hromové bučení. Jaromír Jágr zažil ve své oslnivé hokejové kariéře mnohem příjemnější chvilky. Tentokrát však ani 41letá legenda při svém debutu v dresu New Jersey hosty nespasila, nicméně kouč Ďáblů byl s Jágrovým výkonem spokojen.

Foto: Profimedia.cz

Jaromíra Jágra (vpravo) střeží zadák Pittsburghu Brooks Orpik.

Článek

„Byl excelentní," prohlásil Pete DeBoer na adresu nejstaršího hráče v kádru Devils. „Dřel do úmoru."

Pro Jágra, který kvůli problémům s třísly neodehrál ani jeden předsezónní přípravný duel, byl čtvrteční souboj s Penguins faktickou premiérou v dresu Devils. Na led naskakoval ve druhé řadě spolu s Travisem Zajacem a Adamem Henriquem, na ledě strávil celkem 15:40 minuty a vypálil jednu střelu. Domácí brankář Marc-André Fleury však představoval pro hosty nepřekonatelnou překážku: zlikvidoval všech 27 pokusů a připsal si jubilejní 250. výhru v NHL.

„Cítil jsem se dobře," řekl po utkání Jágr. „Měli jsme puk častěji v držení, ale dovolili jsme jim několikrát ujet do přečíslení. Čekali na svoji chvilku, na každou naši chybu, a pak prosvištěli rychlostí sto mil za hodinu středním pásmem. Postupně jsme se zlepšovali, ale za stavu 0:2 prostě musíš hru otevřít."

Jágr: Chybí větší sehranost

Devils vyšli v úvodu sezóny střelecky naprázdno poprvé od října roku 2011, kdy podlehli Philadelphii 0:3 a shodou okolností u toho i tehdy byla česká legenda, ovšem v dresu Flyers. Jágr je s 11 góly a 35 kanadskými body v zahajovacích zápasech sezóny dokonce nejproduktivnějším hokejistou v historii soutěže, tentokrát ale nenavázal na předchozí debuty za Philadelphii, Dallas a Boston, kde po návratu z Ruska hrál a vždy bodoval. Žádnou velkou hlavu si však z prohry 0:3 s Pittsburghem nedělá.

„Sezóna je dlouhá, máme v týmu řadu nových hráčů. I já si s kluky v lajně na sebe musíme více zvyknout. Občas se mi snaží přihrát za každou cenu, a tak jim v legraci říkám: Hoši, já jsem si puku za těch 25 let užil dost, nepotřebuju ho pořád. Určitě se ještě zlepšíme," dodal s 681 brankami a 1007 asistencemi nejproduktivnější Evropan v historii NHL.

Někteří fanoušci Penguins kladenskému odchovanci stále neodpustili, že se před dvěma lety při comebacku do NHL upsal rivalovi z Philadelphie, ačkoliv zájem projevil i Pittsburgh. Jejich projevy nevole však Jágr očekával. „Už jsem si na jejich bučení zvykl, ani to nevnímám," avizoval už před zápasem.

Vyřadí v Pittsburghu číslo 68?

Navíc čelil dotazu, zda by byl rád, kdyby klub jeho číslo 68 po jeho konci kariéry slavnostně vyřadil. "To nezáleží na mně. Zatím nad koncem kariéry nepřemýšlím. Záleží na organizaci, jak to bude cítit. Fanoušci mě tu teď moc nemusejí, takže nevím, jestli by to byl dobrý nápad, nebo ne," citoval Jágra deník The Star-Ledger.

Sám s fanoušky Penguins žádný problém nemá a jejich současnou reakci bere s nadhledem. "Já jsem s fanoušky nikdy žádný problém neměl. Celé roky, kdy jsem v Pittsburghu hrál, nás skvěle podporovali. Byli jsme každý rok v play off, takže byli ještě nadšenější. Jsou to velcí příznivci sportu a to je dobře," dodal olympijský vítěz z Nagana.

Reklama

Související témata: