Hlavní obsah

Prezident Obama podruhé přijal v Bílém domě hokejisty Chicaga

Washington

Podruhé během svého období ve funkci prezidenta Spojených států amerických přijal Barack Obama v Bílém domě hokejisty Chicaga. Tým Blackhawks si tuto poctu vysloužil vítězstvím ve Stanleyově poháru, které letos zopakoval po třech letech. Pondělní slavnostní akce se zúčastnil i český obránce Michal Rozsíval.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hokejisté Chicaga Blackhawks při přijetí u prezidenta Spojených států amerických Baracka Obamy.

Článek

Obama sice vykonává svůj úřad ve Washingtonu, ale jeho domovským městem je právě Chicago. A dvaapadesátiletý státník, který má ke sportu velmi blízko, dal už párkrát v minulosti najevo, jak moc týmům z Chicaga přeje. I proto si přijetí Blackhawks očividně užíval.

"Od té doby, co jsem ve funkci, jsme tu hostili už mnoho vítězných týmů; od Bostonu přes New York, Pittsburgh a Miami," připomněl Obama tradici, podle níž jsou do Bílého domu zváni vítězové hlavních profesionálních soutěží v Severní Americe: hokejové NHL, basketbalové NBA, ligy amerického fotbalu NFL, baseballové MLB i fotbalové MLS.

Vyzdvihl Jonathana Toewse

"Ale od okamžiku mého prezidentování jen jeden tým získal titul světových šampiónů pro mé domovské město Chicago. A nyní to Blackhawks dokázali znovu zopakovat," dodal v úvodní řeči Obama.

Z jednotlivců vyzdvihl útočníka Jonathana Toewse, který z pozice kapitána vedl Jestřáby už při vítězném tažení v roce 2010. "Nezapomínejte, že je mu teprve 25 let. Teď už si nevybavím vše, co jsem dělal ve svých pětadvaceti, ale určitě jsem nedokázal tohle. Tím jsem si naprosto jistý. Je skvělým vůdcem," pochválil hvězdného hráče, jenž se v pouhých 20 letech stal třetím nejmladším kapitánem v historii.

Právě Toews předal prezidentovi bílý dres Blackhawks se jmenovkou Obama a číslem 13 na zádech. "Každý ví, že je velkým sportovním fanouškem a že se stejně tak pyšně hlásí k Chicagu. Podporoval nás během cesty za Stanley Cupem. Nyní je pěkné být zase tady v Bílém domě a strávit s ním den," prohlásil Toews.

Obama rovněž vyzval i další týmy z Chicaga, aby mu dopřály možnost je do Bílého domu také pozvat. "Bulls, Bears, Cubs, White Sox - mám to tady časově omezené, tak sebou chlapci trochu pohněte. Potřebuju vás tady někdy brzy vidět," vzkázal 44. prezident v historii USA v narážce na omezené osmileté funkční období, které započal 20. ledna 2009.

V Bílém domě nechyběl ani český zadák Michal Rozsíval. Na zisku Stanley Cupu proti Bostonu a vítězství 4:2 na zápasy ve finálové sérii měl podíl i útočník Michael Frolík, jenž byl ale záhy vyměněn do Winnipegu; Jets hráli v pondělí zápas proti Detroitu.

Reklama

Související témata: