Hlavní obsah

Už si zvyká na nejlepší hráče světa a je sebevědomější, chválí Mazance kouč Predátorů

Když po loňské sezóně, ve které pomohl Plzni k premiérovému zisku extraligového titulu, podepsal dvoucestnou smlouvu na dva roky s Nashvillem, ani on sám si nejspíš nepředstavoval, že si NHL zachytá ještě v tomto kalendářním roce. Jenže brankáři Marku Mazancovi se to podařilo a hned ve svém pátém startu v nejlepší hokejové soutěži světa vychytal čisté konto.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Gólman Marek Mazanec likviduje akci Detroitu.

Článek

Dvaadvacetiletý rodák z Písku absolvoval s Nashvillem předsezónní kemp a karty byly rozdány jasně. Fin Pekka Rinne jako jasná jednička, o post dvojky si to měl rozdat Mazanec se sedmadvacetiletým Carterem Huttonem. Vedení Predátorů se nakonec rozhodlo vsadit na kanadského gólmana a Mazance poslalo na farmu do Milwaukee.

Tam nastoupil k pěti utkáním, ve všech přispěl k vítězství svého týmu a průměr inkasovaných branek si držel pod dvě na zápas. Hlasitě si tak říkal o to, aby se mohl vrátit zpět k prvnímu týmu. K tomu mu dopomohlo i zranění Rinneho, který musel na operaci s kyčlí, kvůli níž bude mimo hru minimálně do poloviny prosince.

Predators sice nejprve z farmy povolali Švéda Magnuse Hellberga, vzápětí jej ale vrátili do Milwaukke, odkud sáhli po Mazancovi. První start v NHL si připsal 8. listopadu ve Winnipegu, kde v deváté minutě střídal Huttona. Výhry se pak nedočkal ani v dalších dvou duelech, v tom s Pittsburghem po čtyřech obdržených brankách ani nedochytal. Vítězného pocitu se tak dočkal až v sobotu proti Chicagu.

Po vychytané nule chválil práci obrany

A v úterý přišel dosud nejlepší Mazancův večer, když v Detroitu lapil všech sedmadvacet střel Red Wings a byl vyhlášen druhou hvězdou. „Ale oni moc šancí neměli, naše obrana hrála výborně," bránil se chvále Mazanec, kterého si Nashville vybral v loňském draftu jako 179. v celkovém pořadí.

„Už si zvyká na úroveň ligy. Je sebevědomý poté, co se tady setkává s nejlepšími hráči na světě. Když jim čelíte pravidelně a máte mezi nimi úspěch, začnete se cítit mnohem sebevědoměji," chválil mladého gólmana i kouč Predátorů Barry Trotz.

Pakliže Mazanec na svůj výkon naváže, mohl by se v NHL udržet i po uzdravení Rinneho.

Reklama

Související témata: