Hlavní obsah

V zámoří se mi chytá líp než v extralize, svěřil se hrdina Nashvillu Mazanec

Toronto

V loňském ročníku vybojoval s Plzní extraligový titul a v probíhající sezóně už chytá nejprestižnější hokejovou soutěž světa. Marek Mazanec v posledních třech zápasech Nashvillu slavil výhru, na ledě Detroitu dokonce s premiérovou nulou v NHL, a pomalu se zabydluje v prvním týmu Predátorů. Naposledy pochytal 24 střel a jeho Nashville zvítězil na ledě Toronta 4:2.

Foto: Tom Szczerbowski, Reuters

Obránce Nashvillu Seth Jones (vpravo) gratuluje brankáři Marku Mazancovi k další výhře.

Článek

V posledních zápasech se vám i týmu daří...

Jsem za to rád. Zlom nastal v utkání proti Chicagu, kdy jsme vyhráli. Od toho okamžiku hraje tým skvěle. Doufám, že to vydrží co nejdéle.

Jaké to bylo vyhrát proti vítězi Stanleyova poháru?

Byl to dobrý pocit. Jsem rád za každou výhru.

Další utkání jste proti Detroitu vychytal čisté konto. Čekal jste, že to přijde takhle brzy?

Musím přiznat, že jsem to nečekal. Nekoukám příliš na statistiky, ale důležité je vyhrávat. Jedna vlaštovka však jaro nedělá.

Před příchodem do Nashvillu jste hrál na farmě v Milwaukee, kde jste z pěti zápasů slavil pět výher a měl průměr pod dvě branky. Byl to velký přechod z Plzně na farmu do NHL?

Je to jiný hokej a musel jsem si zvykat. Paradoxně pro mne je to jednodušší, protože se méně kombinuje a více střílí, takže se mi zde chytá lépe než v české extralize.

Tady se s vámi ale útočníci nemazlí. Inkasujete občas i pár ran, dnes jste musel opravovat helmu. Jak si zvykáte na tohle?

Tak to je, občas je brankář otloukánkem. Dostane párkrát do hlavy, pár seker, ale to k hokeji patří.

V první třetině šla řada střel do levého betonu, byla to náhoda?

V tomto utkání jsem měl mraky štěstí, hodně šlo vedle, do tyčky, do betonu. Zkrátka štěstí stálo při mně. Ale to jsem měl i v předchozích zápasech. Bez toho to nejde.

V poslední třetině na vás ale v prvních deseti minutách nešla ani jedna střela...

Pro gólmana je to svým způsobem horší. Vystydne a pak se na něj někdo rozjede a těžko se dostává zpátky do tempa. Dnes ale byla obrana skvělá.

Zapochyboval jste o vítězství, když Kadri dal druhou branku Toronta?

Byl jsem si celkem jistý, že vyhrajeme. Toronto hrálo zoufale a ten gól jsme si dali skoro sami, takže jsem neměl o výsledek obavy.

Jak vás vlastně přivítali v týmu Predátorů?

Tady je velký respekt jednoho k druhému. Všichni se snaží mi všechno vysvětlit, pomoci mi.

Jaký je Nashville jako hokejové město?

Zatím nevím, chytal jsem tam pouze jednou s Chicagem. Hala byla plná, ale to bylo i zásluhou hostujících fanoušků, kterých tam bylo poměrně hodně. Myslím si, že lidi tam na hokej chodí rádi.

Jak dlouho v prvním týmu Nashvillu zůstanete?

O tom se mnou nikdo nehovořil, ale stále se musím zlepšovat. Musím pracovat hlavně na dorážkách, dále na hře s holí a musím lépe komunikovat s obránci. S angličtinou se statečně peru. Když něco potřebuji, tak si o to řeknu, ale nejsou to velké rozhovory.

Nashville je město country, máte rád tento druh hudby?

Miluji country, to je krásná muzika, když bude den volna, určitě se rád někam podívám.

Reklama

Související témata: