Hlavní obsah

Góly, buly, rvačky. Sobotka zvládá v NHL všechno

St. Louis

Po 99 vteřinách otevřel skóre zápasu, v první třetině se stačil porvat a nadto vyhrál sedm z celkem 14 vhazování. Útočník třetí formace St. Louis Blues Vladimír Sobotka by klidně mohl kandidovat na cenu pro nejuniverzálnějšího hráče NHL.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Vladimír Sobotka ze St. Louis Blues (vlevo) v souboji u mantinelu s Johnnym Boychukem z Bostonu.

Článek

Sportovní hodnota šestadvacetiletého centra, jehož roční gáže činí nikterak závratných 1,4 miliónu dolarů hrubého, rychle roste.

Ve svých olympijských nominačních plánech s ním počítá i kouč Alois Hadamczik, ačkoli Sobotka dosud v seniorském áčku nenasbíral ani jeden start.

V sobotním duelu s Dallasem blonďatý hokejista brzy ukázal, jakou sílu dokáže vyvinout devadesát kilogramů živé váhy. Obtočil se kolem ruského beka Gončara, a i když ztratil rovnováhu, dotlačil za čáru puk i finského gólmana Lehtonena. Byl to jubilejní, stý Sobotkův bod v NHL (30+70).

Blízko k hattricku Gordieho Howea

Bluesmani nakonec šesti góly drsně ukončili vítěznou sérii Stars z cizích hřišť, která trvala šest utkání. „Neustále jsme zvyšovali tempo a to rozhodlo," tvrdil trenér St. Louis Ken Hitchcock, který si českého univerzála hodně cení.

Že by si neměli moc vyskakovat, ukázal Sobotka hostům i při bitce s Richem Peverleym, který českého soka vyprovokoval seknutím přes nohy.

Sobotkovy bitky 2013
11. 2.Trevor Lewis (Los Angeles)76
14. 11.Matt Duchene (Colorado)91
23. 11.Rich Peverley (Dallas)54
Číselný údaj vyjadřuje Sobotkův procentuální výsledek v hlasování o vítězi potyčky na specializovaném serveru HockeyFights.

Celkově to byla osmá pěstní šarvátka, jakou bývalý slávista v NHL za necelých sedm sezón absolvoval. K tzv. hattricku Gordieho Howea (trefa, asistence, bitka) chyběla Sobotkovi o víkendu pouze přihrávka na gól.

„Trenér mě využívá v oslabení i při přesilovce. Kéž by to tak vydrželo," doufal hráč, který už by mohl začít myslet na Soči.

Reklama