Hlavní obsah

Blesková výměna brankářů nadělala v NHL potíže. Do výstroje museli „kravaťáci"

Praha/Anaheim

Horlivost generálních manažerů nezná hranic. Své o tom ví v Buffalu i St. Louis. Těsně před pátečními zápasy NHL se mezi těmito dvěma kluby domluvila výměna, jejíž součástí byly i brankářské jedničky Ryan Miller a Jaroslav Halák. Problém ale byl v tom, že ani jeden tým za ně neměl standardní náhradu...

Foto: Sport.cz

Záložní brankář Ryan Vinz (vpravo) asi netušil, že kancelářské křeslo někdy vymění za střídačku Sabres.

Článek

Dle regulí NHL klub nesmí do zápasu nastoupit s jedním brankářem. Je zkrátka třeba, aby za něj nějaký další byl na střídačce připraven zaskočit. Jelikož se ale Halák s Millerem o změně působiště dozvěděli hodinu před zápasem, těžko mohli nastoupit k utkání v barvách svého nového týmu.

Zápas hokejistů St. Louis zachránilo hezké gesto jejich soupeřů z Anaheimu. Ti jim pro zápas půjčili svého zaměstnance Jeffa Tyniho, který se hokejistům Ducks stará o šatnu. Kusé brankářské zkušenosti nasbíral například v nižší zámořské lize ECHL, ale také na pár trénincích Anaheimu.

Buffalo své potíže vyřešilo tak, že na střídačku ve výstroji posadilo ředitele technologií svého sportovního centra Ryana Vinze, který s hokejem skončil ještě na univerzitě.

Ani jeden z náhradních brankářů do utkání naskočit nemusel. Jhonas Enroth dovedl Buffalo k výhře 4:2 nad San Jose. Brian Elliot pustil v dresu Blues jediný gól, který ale rozhodl o výhře Anaheimu 1:0.

Podobné případy nejsou v NHL úplně neobvyklé. Pozici náhradního brankáře si v letošní sezóně na střídačce Vancouveru vyzkoušel při zranění Roberta Luonga jeden tamní amatérský gólman.

Reklama

Související témata: