Hlavní obsah

Třetí Draisaitl, jedenáctý Fiala. Hokejisté českého původu hvězdami draftu

Podle očekávání prošly prvním kolem draftu NHL dvě největší české naděje. Jakub Vrána jde jako třináctý do Washingtonu, Davida Pastrňáka si vybral Boston v pětadvacáté volbě. Ještě výše se však umístili dva hokejisté, jejichž rodiny rovněž pochází z České republiky. Němec Leon Draisaitl byl vybrán Edmontonem už jako třetí. Švýcara Kevina Fialu si pojistil jako jedenáctý Nashville.

Foto: Bill Streicher, Reuters

Němec s českými kořeny Leon Draisaitl přišel při draftu NHL na řadu už jako třetí.

Článek

Leon Draisaitl je v letošním draftu nejvýše umístěným Evropanem, navíc se mu podařilo překonat své idoly Marca Sturma a Jochena Hechta. Právě Draisaitl je totiž nejvýše draftovaným německým hokejistou v historii. Překonal tak rekord Marcela Goce, který se v roce 2001 dostal na pódium jako dvacátý.

Hokejové geny zdědil po otci Peterovi, současném trenérovi extraligového Hradce Králové. Draisaitl starší emigroval do Německa ve třinácti letech a svou novou vlast dokonce reprezentoval na třech olympiádách.

Fialu vybral Nashville

Kevin Fiala nastupoval v uplynulé sezóně na mistrovstvích osmnáctek i dvacítek a dokonce nakoukl do reprezentačního áčka na šampionátu v Minsku. Přestože jeho otec i matka pocházejí z Československa, Fiala reprezentuje Švýcarsko, kde se po emigraci rodičů narodil. Otec Jan nastupoval v nižších švýcarských soutěžích, poté se stal mládežnickým trenérem a přímo se tak podílel na hokejovém růstu svého syna.

Rodina navíc nezapomněla na svůj mateřský jazyk, a tak Kevin Fiala kromě angličtiny a němčiny stále plynně hovoří česky, v posledním angažmá se navíc začal učit i švédštinu. Podobně jako Vrána s Pastrňákem totiž zvolil před cestou do NHL angažmá ve Skandinávii, konkrétně v klubu HV71 sídlícím v Jönköpingu.

„Odchod do Švédska byl snadným rozhodnutím," překvapil Fiala v rozhovoru bezprostředně po prvním kole draftu. „Myslel jsem si, že tam mohu zlepšit svou hru, což se mi během dvou let opravdu podařilo," dodal mladý hokejista.

Zajímavostí právě proběhlého prvního kola jsou jména Williama Nylandera a Kasperiho Kapanena. Jedná se totiž o syny někdejších hvězd severoamerické soutěže. Nylanderův otec Michael odehrál v NHL téměř tisíc utkání a během angažmá ve Washingtonu dokonce nastupoval v útoku s Jaromírem Jágrem. Kasperi Kapanen v Philadelphii nevstupoval do neznámého prostředí, jeho otec Sami totiž právě v dresu místních Flyers zakončil svou štaci v zámoří.

Reklama