Hlavní obsah

Hemský se stěhuje do Dallasu, Sekáč si plácl s Montrealem. Michálek prodloužil v Ottawě

V NHL se rozběhl trh s volnými hráči a naplno odstartovalo období přestupů. A o Čechy byl hned v úvodu zájem! Novým působištěm útočníka Aleše Hemského v NHL se stal Dallas, s kterým podepsal tříletou smlouvu s ročním platem čtyři milióny dolarů. Další forvard Jiří Sekáč, jenž až dosud hrál KHL za Lva Praha, podepsal dvouletou smlouvu s Montrealem Canadiens. Jeho krajan a kolega z útoku Milan Michálek bude dál hájit barvy Ottawy. Se Senators podepsal tříletou smlouvu za čtyři milióny dolarů na sezónu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Útočník Milan Michálek mluví s novináři na srazu české hokejové reprezentce.

Článek

Michálkovi letos vypršel šestiletý kontrakt na 4,33 miliónu ročně, který podepsal ještě v San Jose. Za Sharks hrál rodák z Jindřichova Hradce do roku 2009, kdy se do kanadské metropole stěhoval v rámci výměny za Danyho Heatleyho.

V NHL Michálek odehrál 631 zápasů a nasbíral 394 bodů za 187 gólů a 207 asistencí. V dresu české reprezentace získal bronzové medaile na MS 2011 a 2012, zahrál si také na dvou posledních olympijských hrách.

Zůstává i Tlustý

Útočník Jiří Tlustý bude i nadále hrát za Carolinu. S vedením Hurricanes podepsal šestadvacetiletý český hráč novou roční smlouvu, která mu zajišťuje příjem 2,95 miliónu dolarů. Finančně si polepší, dosavadní dvouletá smlouva mu zajišťovala příjem 1,7 miliónu dolarů.

Kladenský odchovanec přišel do Caroliny v prosinci 2009 z Toronta a v uplynulých třech sezónách si vypracoval pevnou pozici v týmu. V minulém ročníku odehrál účastník loňského mistrovství světa 68 zápasů s bilancí 16 branek a 14 asistencí.

Spolupráce se Spezzou nekončí

Pardubický rodák Hemský mění dres po čtyřech měsících. Začátkem března před uzávěrkou přestupů opustil po jedenácti sezónách Edmonton a zamířil do Ottawy. V Senators měl vynikající začátek, v elitní útočné řadě po boku Jasona Spezzy si připsal v úvodních třech duelech šest bodů.

Na spolupráci s kanadským centrem bude moci Hemský navázat i texaském celku, neboť Spezza dnes zamířil z Ottawy do Dallasu také. Společně s jednatřicetiletým Kanaďanem a dosavadním kapitánem Senators odcházejí do Dallasu i švédský útočník Ludwig Karlsson, dres Ottawy budou nově oblékat útočníci Alex Chiasson, Alexander Guptill a Nicholas Paul.

Hemský podepsal smlouvu jako volný hráč, po sezóně mu vypršel dvouletý kontrakt na pět miliónů dolarů ročně. Majitel bronzové medaile z olympijských her v Turíně 2006 má zatím v NHL na kontě 672 zápasů a 494 bodů (146+348).

Sekáč má dvoucestný kontrakt

Sekáč, dvaadvacetiletý účastník letošního mistrovství světa, podepsal s Montrealem dvouletou dvoucestnou smlouvu. Kladenský odchovanec avizoval svůj odchod do zámoří již po skončení sezóny. Protože nebyl draftován, mohl podepsat smlouvu s jakýmkoliv klubem. O jeho služby byl údajně velký zájem a Sekáč se zástupci klubů jednal přímo v Severní Americe.

"Celkově dostal osm nabídek, vybrat jednu z nich bylo hodně těžké. Nakonec to je Montreal," uvedl hráčův zástupce Michal Sivek pro hokej.cz.

"V Montrealu jsem osobně byl, mluvil jsem i s Tomášem Plekancem. Moc se mi líbily představy vedení i prostředí," řekl Sekáč, který se v týmu potká s dalším odchovancem kladenského hokeje.

Mrázek prodloužil

V rámci NHL se stěhuje i útočník Paul Stastny, jenž bude hrát za St. Louis. Syn bývalého československého a poté slovenského reprezentanta Petera Šťastného podepsal s Blues čtyřletou smlouvu, která mu zajišťuje celkový příjem 28 miliónů dolarů. Osmadvacetiletý americký reprezentant dosud nastupoval za Colorado, které se stane novým působištěm zkušeného forvarda Jaroma Iginly. Šestatřicetiletý kanadský hráč, jenž naposledy oblékal dres Bostonu, podepsal s Avalanche tříletou smlouvu, která mu zajišťuje celkový příjem 16 miliónů dolarů.

Český brankář Petr Mrázek prodloužil s Detroitem kontrakt o další rok. Dvaadvacetiletý gólman je v Red Wings smluvně vázán do roku 2016.

V příštím roce jej ale podle všeho čeká opět působení hlavně na farmě. Branku Red Wings by měli hájit Jimmy Howard a Jonass Gustavsson, který nedávno podepsal novou roční smlouvu.

Mrázek, jeden z největších českých brankářských talentů, je v Detroitu dva roky, v NHL se zatím objevil v jedenácti zápasech. Farmě Grand Rapids před rokem pomohl k triumfu v Calder Cupu.

Reklama

Související témata: