Hlavní obsah

Hašek bude uveden do Síně slávy. Slavnostní řeč pečlivě chystá

Praha

Dominika Haška čeká za oceánem uvedení mezi legendy. Pečlivě si nachystal proslov, s sebou si vzal hned několik obleků a ve čtvrtek dopoledne už odletěl do Toronta, kde v pondělí večer místního času zažije jako první český hokejista zařazení do Síně slávy NHL.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Dominik Hašek zasahuje během exhibičního utkání v Jihlavě.

Článek

Hrdina olympijských her v Naganu a držitel řady českých i zámořských individuálních trofejí si dal hodně záležet na přípravě slavnostní řeči, kterou při uvedení do Síně slávy pronese. „Před týdnem jsem si ji napsal v češtině a pak nechal přeložit do angličtiny. Společně s agentem pracujeme na tom, aby byla pěkná. Musím ji ale ještě zkrátit, zatím je moc dlouhá," prozradil devětačtyřicetiletý bývalý gólman.

Uvedení do Síně slávy provází řada společenských událostí. „Program začíná v pátek a běží až do pondělního večera, zatím jsem detaily nestudoval. Těším se, může to být pěkné, ale nervozitu taky trochu cítím," tvrdil Hašek, jenž si zařazení po bok velikánů hodně váží. „Když člověk skončí a zamyslí se nad kariérou, tím, co mu hokej dal a co naopak dal hokeji on, tak je to krásný pocit i obrovská čest být tam s řadou fantastických hráčů," podotkl.

Těší se na setkání s Groškem

Vedle oficialit Hašek v Torontu potká i řadu přátel. „Má tam být spousta hráčů, se kterými jsem se neviděl už víc než deset let. Především z Buffala, tak jsem na ně zvědavý," řekl Hašek, jenž se těší například na setkání s bývalým spoluhráčem a krajanem Michalem Groškem. „Měl by tam také být. Ani jsem nevěděl, kde teď ve světě žije," pousmál se.

Každého z členů Síně slávy připomínají v Torontu artefakty; u Haška to bude výstroj, v níž v roce 2002 s Detroitem získal první ze dvou svých Stanleyových pohárů. „Samozřejmě po mně chtěli olympijskou, ale tu jsem jim nedal. Oblékat se do ní už nikdy nebudu, ale nechávám ji doma schovanou," vysvětlil vítěz české ankety Hokejista století.

Mezi legendy NHL jsou každý rok vpuštěni jen čtyři hráči. Letos Haška doprovodí kanadský obránce Rob Blake, švédský útočník Peter Forsberg a americký centr Mike Modano. V budoucnu se tam s velikou pravděpodobností objeví ještě jeden Čech - Jaromír Jágr, nejdřív ale bude muset skončit s kariérou.

Reklama