Hlavní obsah

Ottawa - Montreal 1:2 PPStav série 0:3Montreal otočil duel v Ottawě a míří za postupem. Vrbatova přihrávka nestačila

Aktualizováno

V kvapíkovém tempu míří hokejisté Montrealu za postupem z 1. kola play off Východní konference NHL. I ve třetím utkání zdolali Ottawu o gól, tentokrát na jejím ledě 2:1 v prodloužení, a v sérii vedou už 3:0 na zápasy. Svůj celkový triumf mohou Canadiens definitivně zpečetit už ve středečním čtvrtém měření sil. Vancouver prohrál v Calgary 2:4 a Plameny se v sérii ujaly vedení 2:1. Na úvodní trefu hostí přihrával český útočník Radim Vrbata.

Foto: Marc Desrosiers-usa Today Sports, Reuters

Obránce Montrealu Andrej Markov (uprostřed) vyváží puk před dvojicí hráčů Ottawy Markem Stonem a Jeanem-Gabrielem Pageauem.

Článek

Senátoři se sice ujali v první třetině vedení zásluhou Clarka MacArthura, ale Dale Weise v poslední dvacetiminutovce nejprve z dorážky srovnal a v prodloužení střelou zápěstím z levého kruhu rozhodl o třetí výhře Canadiens. Weise byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

"Tlačili jsme je a tlačili a potřebovali jsme nějaký dobrý odraz puku, abychom srovnali. Díkybohu se štěstí usmálo na mě," prohlásil Weise. Při první brance stál ve správný čas na správné místě, druhou trefu mu vynesl jeho hokejový um. "Byla to perfektní střela. Dvanáct palců nad ledem, na vyrážečku, k tyči. Nemohl jsem s tím nic dělat," uvedl brankář Ottawy Craig Anderson, který kryl v zápase 47 střel.

Ottawa to ještě nebalí

I přes nepříznivě se vyvíjející sérii ale hráči z kanadského hlavního města nic nevzdávají. "Odehráli jsme slušný zápas. Jediným problémem bylo, že jsme nedali góly," prohlásil kapitán týmu Erik Karlsson. "Nic není ještě ztraceno, pořád si věříme. Další zápas nás čeká ve středu a na ten se zaměříme. Od něho se budeme chtít odrazit," dodal.

Také Washington si v závěru utkání proti New York Islanders vynutil trefou Nicklase Bäckströma prodloužení, které ale ukončil už po patnácti sekundách z dorážky kapitán domácího týmu John Tavares. Islanders vyhráli v prodloužení zápasu play off poprvé od roku 1993, kdy skóroval v rozhodujícím sedmém utkání David Volek.

"Vaši nejlepší hráči musejí být opravdu nejlepšími hráči, pokud chcete mít šanci vyhrát Stanleyův pohár. A on pro tým odvedl spoustu skvělé práce nejen na ledě, ale i na střídačce, kde spoluhráče uklidňoval a povzbuzoval, když nás tlačili," ocenil trenér Islanders Jack Capuano přínos autora vítězné branky Tavarese.

Naopak hvězda Washingtonu Alexandr Ovečkin se nemohl prosadit. "Ale šance jsme měli, jen jsme je neproměnili. Musíme na tento zápas zapomenout a jít dal," zhodnotil duel ruský útočník.

Chicago v zápase s Nashvillem dvakrát přišlo o jednobrankový náskok, ale poté se dvěma zásahy v rozmezí 24. až 33. minuty dostalo do rozhodujícího trháku. Největší hvězdou zápasu byl vyhlášen slovenský útočník Marián Hossa, který si připsal dvě gólové přihrávky.

"Neřekl bych, že jsme ve druhé třetině hráli mizerně. Měli jsme taky spoustu šancí, ale na rozdíl od nich jsme neskórovali. Klidně to mohlo skončit naopak," uvedl obránce Nashvillu Roman Josi, kterému v první formaci chybí zraněný parťák a kapitán týmu Shea Weber.

Po šesti letech se před vlastními fanoušky představili v play off hokejisté Calgary, kteří porazili Vancouver 4:2 a v sérii vedou 2:1 na zápasy. Radim Vrbata si připsal asistenci, po které hosté srovnali na 1:1, ale vyrovnaný stav zlomili Flames třemi dalšími góly. Závěrečné dvě minuty zápasu stejně jako minule poznamenaly četné strkanice, tři z nich přerostly v bitky.

Výsledky 1. kola play off NHL:
Východní konference - 3. zápasy:
New York Islanders - Washington 2:1 v prodl. (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
Branky: 33. Okposo, 61. Tavares - 54. Bäckström. Střely na branku: 42:25. Diváci: 16 170. Hvězdy utkání: 1. Tavares, 2. Okposo, 3. Višňovský (všichni New York Islanders). Stav série: 2:1.
Ottawa - Montreal 1:2 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 0:1)
Branky: 12. MacArthur - 55. a 69. Weise. Střely na branku: 34:49. Diváci: 20 500. Hvězdy zápasu: 1. Weise (Montreal), 2. Karlsson, 3. Anderson (oba Ottawa). Stav série: 0:3.
Západní konference - 3. zápasy:
Chicago - Nashville 4:2 (1:1, 3:1, 0:0)
Branky: 15. Desjardins, 21. Toews, 24. Saad, 33. Seabrook - 16. Ribeiro, 21. Ekholm. Střely na branku: 30:37. Diváci: 22 020. Hvězdy zápasu: 1. Hossa, 2. Desjardins, 3. Toews (všichni Chicago). Stav série: 2:1.
Calgary - Vancouver 4:2 (2:1, 0:0, 2:1)
Branky: 7. Bollig, 16. Brodie, 43. Bennett, 55. Monahan - 10. Matthias (Vrbata), 58. Hansen. Střely na branku: 27:25. Diváci: 19 289. Hvězdy zápasu: 1. Brodie, 2. Ferland, 3. Bennett (všichni Calgary). Stav série: 2:1.
Kanadské bodování play off NHL:
1.C. Smith(Nashville)35(2+3)
Toews(Chicago)35(2+3)
3.Tarasenko(St. Louis)24(3+1)
4.Perry(Anaheim)24(2+2)
5.Bäckström(Washington)34(2+2)
6.Getzlaf(Anaheim)24(1+3)
7.Bailey(NY Islanders)34(1+3)
8.Shattenkirk(St. Louis)24(0+4)
9.Marián Hossa(Chicago)34(0+4)
10.C. Wilson(Nashville)33(3+0)
48.Plekanec(Montreal)32(1+1)
Vrbata(Vancouver)32(1+1)

Reklama

Pavouk - NHL 2015

  • Osmifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Ottawa Senators - logo Ottawa Senators
    4 : 2
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 3
  • New York Rangers - logo New York Rangers Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals New York Islanders - logo New York Islanders
    4 : 3
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    2 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Winnipeg Jets - logo Winnipeg Jets
    4 : 0
  • Vancouver Canucks - logo Vancouver Canucks Calgary Flames - logo Calgary Flames
    2 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    2 : 4
  • New York Rangers - logo New York Rangers Washington Capitals - logo Washington Capitals
    4 : 3
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 0
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Calgary Flames - logo Calgary Flames
    4 : 1
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 3
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks
    4 : 3
  • Finále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4