Hlavní obsah

Obchod roku v NHL. Nevýrazný Dubnyk nejlepším brankářem ligy?

Minnesota/Praha
Aktualizováno

Brankáře Minnesoty Devana Dubnyka si týmy v NHL poslední dva roky přehazovaly jako horký brambor. Nyní se však objevil mezi kandidáty na trofej pro nejlepšího brankáře ligy. Minnesota, jež v sezóně postrádala jistotu v bráně, přitom Dubnyka získala z Arizony takřka zadarmo. A tento neuvěřitelný příběh má pokračování...

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Gólman Minnesoty Devan Dubnyk.

Článek

Osmadvacetiletý hokejista během své kariéry nikdy nepřekonal ligový průměr, ba dokonce spíš patřil k podprůměru. Nyní se vedle vyhlášených brankářských hvězd ligy Pekky Rinneho z Nashvillu a montrealského Careyho Price uchází o Vezinovu trofej.

Statistiky kandidátů na Vezinovu trofej za sezónu NHL 2014/15
ZIGPrům.%ÚZČK
Carey Price (Montreal)661301,9693,39
Devan Dubnyk (Arizona/Minnesota)581152,2592,66
Pekka Rinne (Nashville)641402,1892,34

Minnesota byla na začátku roku v Západní konferenci NHL až jedenáctá. Srážely ji i nepříliš solidní výkony brankářů. Nicklas Backström je veteránem za zenitem, mladík Kuemper zase není dostatečně vyzrálý. Proto musel přijít trejd. Wild kanadského gólmana získali za pouhou 3. volbu v letošním draftu. Tedy, slušná akvizice vzhledem k tomu, co týmu přinesl.

„Aktivně jsme žádného zájemce o Devana nehladali, ale když se naskytla tahle nabídka, podle mého velmi solidní... 3. výběr v draftu je rozhodně solidní protiváha," řekl poněkud váhavě generální manažer Coyotes Don Maloney. To ale ještě nečekal, jaký klenot pouští. Dubnyk přitom podával lepší výkony než první brankář Arizony Mike Smith.

Minnesota povzbuzená novou posilou začala záhy stoupat tabulkou. Do play off nakonec postoupila z šestého místa. Nyní jí schází pouhá výhra k vyřazení favorizovaného St. Louis v prvním kole Stanley Cupu.

Dubnyk navíc vytvořil klubový rekord, když po svém přestupu nastoupil do 38 zápasů v řadě. Ve všech 39 za Wild pak vychytal 27 výher.

V anketě čtenářů webu NHL.com o brankářskou jedničku sezóny je Dubnyk momentálně druhý za Careym Pricem, jenž opanoval všechny nejdůležitější statistiky brankářů vyjma počtu čistých kont. To se naposledy povedlo v roce 1990/91 Edu Belfourovi v Chicagu. Finského gólmana Rinneho fanoušci staví na třetí pozici.

Dubnyk, 14. volba v draftu z roku 2004, strávil většinu kariéry v Edmontonu, kde se ani nepřiblížil potenciálu, který mu skauti v mladých letech připisovali. Dozrál tedy při své sedmé sezóně?

Kdo vyhraje trofej pro nejlepšího brankáře NHL za sezónu 2014/15?
Devan Dubnyk (Minnesota Wild)
11,5 %
Carey Price (Montreal Canadiens)
81,9 %
Pekka Rinne (Nashville Predators)
6,6 %
Celkem hlasovalo 3002 čtenářů.

Reklama

Související témata: