Hlavní obsah

Nejsem zraněný, jen nedávám góly, říká Stamkos. Zápasy Tampy tak rozhoduje Palátův útok

Montreal

Hokejisté Tampy Bay dokázali po sedmizápasovém boji s Detroitem projít do druhého kola play off, kde dokonce v úvodním duelu vyhráli na ledě favorizovaného Montrealu 2:1 po dvou prodlouženích. Skoro se ani nechce věřit tomu, že se Bleskům takhle daří, i když jejich nejlepší kanonýr je po osmi zápasech vyřazovací části stále na nule. Naštěstí se v Tampě mohou spolehnout na útok kolem českého hokejisty Ondřeje Paláta.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Druhý útok Tampy Bay se raduje z gólu proti Motrealu. Zleva Nikita Kučerov, Tyler Johnson a Ondřej Palát, před ními Matthew Carle a v pozadí zklamaný brankář Carey Price.

Článek

„Nedáváte góly a lidé si myslí, že jste zranění. To ale není můj případ. Cítím se skvěle," vysvětloval před týdnem Stamkos, jenž tak musel vysvětlovat spekulace o příčině své slabší formy. A že u hráče, jenž v základní části zaznamenal úctyhodných 43 zásahů, skutečně je co vysvětlovat.

„Samozřejmě, že každý v této části sezóny má nějaké naraženiny a modřiny, ale kdybych dal pár gólů, nikdo by se mě neptal, zda jsem zraněný," pokračoval hvězdný Kanaďan, jenž se vinou zdravotních problémů nemohl představit na poslední olympiádě v Soči.

„Lidé mě posuzují podle mé produktivity a já se podle ní hodnotím také, zvlášť když se nedaří a tým nevyhraje, je to zvýrazněné," pokračoval smířeně a snažil se najít možné důvody svého trápení. „Hodně se soustředím i na jiné prostory hry, možná je to chyba. Někdy se více snažíte dohrávat souboje a lépe bránit," dodal Stamkos, jenž zatím v play off nasbíral jen tři asistence.

Pětadvacetiletý centr tak může být rád, že jeho tým táhne druhý útok ve složení Palát - Johnson - Kučerov.

Také v prvním klání druhého kola play off se tato formace postarala o výhru. Johnson nejprve šikovnou tečí poslal Blesky do vedení. Montreal sice dokázal vyrovnat, ale vítězství 2:1 nakonec Tampě vystřelil ve druhém prodloužení Kučerov.

Jednadvacetiletý křídelník dal v dodatečných částech hry dokonce dvě branky, ale ta první nebyla uznána, protože se prosadil s pomocí faulu na gólmana Price. Jak později odhalily záběry kamer, neplatným zřejmě měl být i druhý gól, kterému předcházel ofsajd. Rozhodčí však Kučerovovi jeho trefu uznali a Tampa tak mohla slavit velmi důležitou výhru.

„Jsou opravdu sehraní. Působí jako trojčata," vychvaluje svou druhou lajnu kouč Jon Cooper. Jeho další ruský svěřenec Vladislav Namestnikov pak pro list Tampa Bay Times prozradil, že mimo hrací plochu už opěvované trio nepůsobí až tak stejnorodě. „Paly je tichý," říká Namestnikov o Ondřeji Palátovi. „Johnny je hodně společenský a Kooch je... prostě Rus," dodává na adresu Tylera Johnsona a svého krajana Nikity Kučerova.

Statistika druhého útoku Tampy Bay v play off
postZGAB+/-TM
Ondřej PalátLK812334
Tyler JohnsonC871846
Nikita KučerovPK814570

Reklama