Hlavní obsah

Tampa Bay - Montreal 2:0Palát pomohl sekundu před koncem skolit Montreal. Přiblížil se Plekanec MS v Praze?

New York

Hokejisté Tampy Bay a Washingtonu se výrazně přiblížili účasti ve finále Východní konference play off NHL. Tampa i díky asistenci Ondřeje Paláta rozhodla o vítězství 2:1 na Montrealem 1,1 sekundy před koncem zápasu a zajistila si vedení v sérii 3:0. Capitals zvítězili nad New Yorkem Rangers rovněž 2:1 a na zápasy vedou 3:1.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Hokejisté Tampy Victor Hedman (vpravo), Ondřej Palát (vlevo) a Tyler Johnson se radují z rozhodujícího gólu ve třetím utkání série proti Montrealu.

Článek

Rozhodující akci duelu v Tampě založil Ondřej Palát, který zavezl puk do útočného pásma, našel rozjetého Victora Hedmana, jenž ideálně načasoval pas před bránu na skórujícího Tylera Johnsona. Díky němu Lightning vyhráli už osmý zápas proti Montrealu za sebou v této sezóně.

Domácí vedli nad Canadiens od první třetiny, kdy se po spolupráci se Stevenem Stamkosem trefil Alex Killorn. V polovině třetí části ale v den svých 23. narozenin srovnal Brendan Gallagher. Zúročil tak převahu hostů, kteří měli od druhé třetiny navrch a ovládali dlouhé segmenty hry.

Třikrát jejich snahu ale zastavila tyč brány znovu výtečného gólmana Bena Bishopa. Montreal se nakonec prosadil až ze své 27. střely v utkání. „Hráli jsme výborně, měli jsme spousty šancí. Na bránu jsme poslali hodně puků, zase jsme trefovali tyče. Je zlé prohrát tímto způsobem," povzdechl si centr elitní formace Montrealu Tomáš Plekanec.

Jelikož jeho tým prohrává v sérii už 0:3 a už po zítřejším duelu v Tampě může být ze Stanley Cupu vyřazen, je možné že se přiblížila možnost účasti exkladenského hokejisty na mistrovství světa v Praze. Asistent trenéra Růžičky Ondřej Weissmann na začátku týdne připustil, že vedení reprezentace je s Plekancem v „jemném kontaktu".

Rozhodnutí středečního duelu přišlo doslova na poslední chvíli. Na tabuli sice svítil zbývající čas 0:00 sekund, nicméně zpětná kontrola videa ukázala, že puk přešel za brankovou čáru z Johnsonovy hole 1,1 sekundy před závěrečnou sirénou.

„Opravdu jsem netušil, že to bylo takhle těsné. Když jsem skákal na led, věděl jsem, že je to asi už poslední střídání v třetině. Když jsem ale zakončoval, ani mě nenapadlo, že už zbývá tak málo času. Je to parádní," radoval se autor vítězného gólu.

Mladík Burakovsky hvězdou Washingtonu

Hvězdou utkání ve Washingtonu se stal nováček Andre Burakovsky, jenž dvěma góly otočil zápas s New Yorkem Rangers. Hosté sice vedli po brance Dericka Brassarda, jenže pak přišly hvězdné chvíle dvacetiletého rodáka z rakouského Klagenfurtu.

Ve vyřazovacích bojích se v nejprestižnější lize trefil vůbec poprvé. „Trochu jsem se pral se střelbou, myslím, že bych měl střílet častěji, i kluci v týmu mi říkali, že musím pálit na bránu co nejvíc. Dnes jsem se podle toho řídil a myslím, že se to dařilo parádně," těšilo Burakovského.

Výsledky 2. kola play off NHL:
Východní konference - 3. zápas:
Tampa Bay - Montreal 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky: 13. Killorn, 60. Johnson (Palát) - 51. Gallagher. Střely na branku: 19:31. Diváci: 19 204. Hvězdy utkání: 1. Johnson, 2. Bishop (oba Tampa), 3. Price (Montreal). Stav série: 3:0.
Východní konference - 4. zápas:
Washington - New York Rangers 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Branky: 37. a 41. Burakovsky - 27. Brassard. Střely na branku: 30:29. Diváci: 18 506. Hvězdy utkání: 1. Burakovsky, 2. Holtby (oba Washington), 3. Lundqvist (Rangers). Stav série: 3:1.

Reklama

Pavouk - NHL 2015

  • Osmifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Ottawa Senators - logo Ottawa Senators
    4 : 2
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 3
  • New York Rangers - logo New York Rangers Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals New York Islanders - logo New York Islanders
    4 : 3
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    2 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Winnipeg Jets - logo Winnipeg Jets
    4 : 0
  • Vancouver Canucks - logo Vancouver Canucks Calgary Flames - logo Calgary Flames
    2 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    2 : 4
  • New York Rangers - logo New York Rangers Washington Capitals - logo Washington Capitals
    4 : 3
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 0
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Calgary Flames - logo Calgary Flames
    4 : 1
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 3
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks
    4 : 3
  • Finále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4