Hlavní obsah

Chicago - Tampa Bay 2:0Stav série 4:2Černý jestřáb znovu vzlétl! Chicago získalo třetí Stanley Cup za šest sezón

Chicago/Praha

Nejlepším týmem NHL jsou potřetí během šesti sezón Chicago Blackhawks. Vyhráli v roce 2010, před dvěma lety a k letošnímu triumfu je definitivně posunula domácí výhra 2:0 v šestém zápase finálové série s Tampou Bay. Zlomovou trefu obstaral v čase 37:13 Duncan Keith, který posléze získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. V závěru ještě přidal druhý gól Patrick Kane.

Foto: Dennis Wierzbicki, Reuters

Hokejisté Chicaga se radují po zisku Stanley Cupu.

Článek
Fotogalerie

Na trofeji bude podruhé uvedeno i jméno Michala Rozsívala, který si však v play off zlomil nohu a do finále nezasáhnul. Češi z mužstva Lightning Ondřej Palát s Andrejem Šustrem si na velké chvíle ještě musejí počkat.

V devadesátých letech minulého století byli ikonami chicagského sportu basketbalisté Bulls. V posledních letech se ale socha jejich největší hvězdy Michaela Jordana před arénou United Center pravidelně obléká do dresu s indiánem na prsou. Hokej pohltil největší město ve státě Illinois.

Chicago vyhrálo Stanley Cup pošesté v historii a dorovnalo tak počet titulů Bostonu. Poprvé od roku 1938 ale slavilo triumf před domácími diváky. Už potřetí se z poháru raduje sedmičlenné tvrdé jádro současných Blackhawks: Keith, Kane, Toews, Sharp, Hossa, Seabrook, Hjalmarsson.

Stamkosovu střelu zastavila tyčka

Když Al Pacino jako fotbalový kouč Tony D'Amato pronáší ve filmu Vítězové a poražení geniální motivační proslov před rozhodujícím utkáním, mluví o metách, které jsou ‚všude kolem nás.' Stačí kousek a všechno je jinak.

Možná si na něj vzpomněl Steven Stamkos, když v 8. minutě šestého finále překonal domácího gólmana Crawforda, ale puk se odrazil od horní tyče ven. Kapitán Tampy měl jedinečnou možnost otevřít skóre a spoustu času na zakončení i v úvodní minutě druhé třetiny, jenže blafák do úspěšného konce nedotáhnul...

Hosté nastoupili do zápasu i s Rusem Kučerovem, který se v pátém utkání zranil a Lightning se tak rozpadl nejúdernější útok s Palátem a Johnsonem. V brance Tampy byl znovu Ben Bishop. I když na něm bylo opět patrné, že zápolí se zraněním ‚ve spodní části těla', vysoký Američan chytal fantasticky.

Skóre otevřel v závěru druhé třetiny Keith

Statistiky ovšem mluvily proti hostům. Od chvíle, když do Chicaga přišel kouč Joel Quenneville, měli Blackhawks neuvěřitelnou bilanci zápasů 17:1, jakmile série dospěla do stavu 2:2.

Ze šancí Tampy nebylo nic a Chicago, které zpočátku hrozilo jen v přesilovkách, postupně zvyšovalo tlak. Ve 38. minutě decibely v hale ještě nabraly na síle. Keith se vydal na výlet do útočného pásma, Bishop jeho střelu pouze vyrazil před sebe, Šustr měl k puku daleko a jednatřicetiletý obránce Blackhawks zavěsil.

Pár vteřin před koncem druhé třetiny mohl náskok navýšit další domácí bek Brent Seabrook, ale od modré čáry napálil pravou tyč.

Tampa hrála už 26. duel vyřazovací části a úbytek sil se na Ligthning projevil. Hosté se snažili vybičovat k náporu, ale velké šance nepřicházely. Naopak v 55. minutě sehrálo Chicago skvěle přečíslení a Patrick Kane svým prvním gólem ve finálové sérii rozjásal United Center podruhé.

Palátova šance z přesilovky pak zůstala nevyužita, při power play se hosté také neprosadili a hráči Chicaga se tak mohli vrhnout do víru oslav, které vyvrcholí slavnostní promenádou na North Michigan Avenue. Rozsíval by se po dvou letech mohl v létě zase chlubit Stanley Cupem v rodné Vlašimi. Blackhawks vládnou NHL.

Finále play off NHL - 6. zápas:
Chicago Blackhawks - Tampa Bay Lightning 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 38. Keith (P. Kane, B. Richards), 55. P. Kane (B. Richards, Saad). Rozhodčí: O'Halloran, Sutherland - Heyer, Racicot. Vyloučení: 1:3. Bez využití. Střely na branku: 32:25. Diváci: 22.424. Hvězdy zápasu: 1. Keith, 2. Crawford, 3. Hjalmarsson (všichni Chicago). Konečný stav série: 4:2.
Chicago: Crawford - Keith, Hjalmarsson, Oduya, Seabrook, Timonen, T. van Riemsdyk - Sharp, Toews, Hossa - Saad, B. Richards, P. Kane - Versteeg, Vermette, Teräväinen - Desjardins, Krüger, Shaw. Trenér: Joel Quenneville.
Tampa Bay: Bishop - Hedman, Stralman, Coburn, Garrison, Carle, Šustr - Killorn, Filppula, Stamkos - Palát, Johnson, Kučerov - Brown, Paquette, Callahan - Morrow, Boyle, Drouin. Trenér: Jon Cooper.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články