Hlavní obsah

Eliáš si zoufal, že nedosáhl na hattrick

EAST RUTHERFORD

Dvakrát ve čtvrtek večer v hale hokejistů New Jersey vystřelily ruce Patrika Eliáše nad jeho hlavu. Český útočník uchvátil zámoří svým výkonem proti Montrealu, v němž dal dva góly a na dva další nahrál. Jeho tým především díky němu vyhrál 5:4. Byl to přitom teprve Eliášův druhý zápas po téměř ročním strádání vinou těžké žloutenky.

Článek

Devětadvacetiletý hráč dokonce mohl dát hattrick. V poslední minutě ale netrefil prázdnou branku při power play Montrealu. "Strašně jsem chtěl hattrick. Netrefil jsem. Neomluvitelné, měl jsem ten zápas rozhodnout," řekl Eliáš deníku The Star Ledger.

Jeho spoluhráči si s nadsázkou možná oddechli. "Je to jen člověk," řekl jeho kolega z útoku Scott Gomez. Podle něj hrál Eliáš jako za starých časů. Zámořská média podotýkají, že česká hvězda vůbec nevypadá jako někdo, kdo právě překonal vážnou nemoc.

Hokejista se ale stále hlídá. Na rozbruslení před zápasem chyběl, aby ušetřil síly na večer. "A cítil jsem se dobře. Samotného mě překvapilo, jak jsem ty dva zápasy zvládl," řekl. V prvním startu po návratu na sebe upoutal rovněž výborným výkonem, asistencí a byl vyhlášen stejně jako dnes hráčem zápasu. "Jenže to mi dali spíš ze sentimentu. Tak dobře jsem se v prvním zápase necítil," řekl Eliáš.

Famózní výkon

Proti Montrealu předvedl famózní výkon. Před prvním gólem se před ním obránci jako by z úcty rozestoupili a Eliáš švihem vyrovnal. "Byl to moc důležitý gól," poznamenal kouč Lou Lamoriello. Podobně lehce se trefil český útočník i podruhé.

Mnohem hezčí než obě trefy možná byla jeho přihrávka na Rafalského gól. V jeho jízdě podél levého mantinelu se na něj nalepili dva stíhači, Eliáš zvolnil, zasekl puk a čekal, až si Rafalski najede zprava před branku. Pak mu křížným pasem poslal návod, jak vstřelit vítězný gól.

Eliáše může ještě víc mrzet, že se nevešel kouči Aloisi Hadamczikovi do olympijské nominace, v níž by byl se svou současnou skvělou formou ozdobou. "Určitě by do Turína jel, kdyby byl zdravý. Ale my jsme se rozhodli nominovat jen hráče, kteří jsou v současnosti stoprocentně zdravotně v pořádku," řekl Hadamczik na konci prosince při oznámení nominace. Eliáš, který je jedním z náhradníků, by se nyní do týmu dostal jen tehdy, pokud by se někdo do začátku her zranil.

Reklama