Hlavní obsah

Pálffy kvůli zraněnému ramenu skončil s hokejem

Ivan VilčekSport.czPrávo

Slovenský útočník Žigmund Pálffy se rozhodl ukončit hokejovou kariéru. Třiatřicetiletého hráče Pittsburghu Penguins znovu začaly trápit bolesti ramena, které mu lékaři v minulosti již dvakrát operovali. O další budoucnosti nemá mistr světa z roku 2002 ještě zcela jasno.

Foto: www.princeton.edu

Žigmund Pálffy ve slovenském dresu.

Článek

"Myslel jsem si, že s tím ramenem ještě bude možné hrát, ale na ledě jsem se stále více trápil. Bolest vystupovala do popředí. Důkladně jsem si promluvil se svým lékařem a na rovinu mi řekl, že třetí operaci už mi nedoporučuje," řekl Pálffy pro slovenský deník Šport. "Kdyby nebylo potíží s ramenem, určitě bych ještě pokračoval, vždyť hokej mám rád. Ale nejde to," uvedl.

Jeho argumenty prý uznalo také vedení Pittsburghu, kam přišel před touto sezónou a stal se druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. Společně s partnerkou prý ještě nějaký čas pobude v Pensylvánii a pak přijede na Slovensko. O další budoucnosti chce Pálffy ještě popřemýšlet. Účast na olympijských hrách v Turíně odmítl už na konci loňského roku.

"Za ty roky jsem se hokejem dostatečně zabezpečil a udělat ze sebe mrzáka jen kvůli vidině dalších dolarů v kapse, to bych skutečně udělal největší hloupost v životě. I lékař mi řekl, že pro zdravotní potíže bych skončil dřív nebo později. Tak proč riskovat," dodal rodák ze Skalice.

Rozený střelec

Pálffy byl během kariéry rozeným střelcem. Už v roce 1993 nastřílel za Trenčín v posledním ročníku federální ligy 38 branek a góly dokázal dávat i po odchodu do NHL. Od sezóny 1993/94 sehrál v nejslavnější zámořské soutěži celkem 708 zápasů a vstřelil 338 branek.

Vrcholem Pálffyho kariéry bylo zlato z mistrovství světa v roce 2002, o rok později k němu přidal bronz. Byl nejproduktivnějším hráčem olympijského turnaje v Lillehammeru 1994. V NHL vedle Pittsburghu oblékal také dresy New Yorku Islanders a Los Angeles. Během výluky v NHL hájil v minulé sezóně barvy pražské Slavie a krátce také rodné Skalice.

Reklama