Hlavní obsah

NY Islanders - Florida 4:3 PPStav série 2:1Jágr zaváhal, Florida padla v prodloužení. Mrázek udržel čisté konto

Aktualizováno

Florida podlehla 3:4 v prodloužení na ledě NY Islanders v pokračování série prvního kola play off NHL. Newyorský tým vede 2:1 na zápasy. Jaromír Jágr ani Jiří Hudler z celku hostů nebodovali. Islanders prohrávali 0:2 a 1:3, třemi góly zápas otočili. Rozhodující trefu dal najíždějící obránce Thomas Hickey, zaznamenal svůj vůbec první gól v play off. Marně se ho snažil hlídat Jágr, který sám stále čeká na trefu v tomto ročníku vyřazovacích bojů. Od návratu do NHL v roce 2011 zaznamenal v této fázi soutěže jednu jedinou. Brankář Petr Mrázek vychytal čisté konto proti Tampě. Pomohl k výhře hokejistů Detroitu 2:0. Tampa ovšem v sérii vede 2:1.

Foto: Brad Penner, Reuters

Jaromír Jágr (68) z Floridy, za bránou Ryan Pulock (6) z NY Islanders.

Článek
Fotogalerie

Panteři měli v New Yorku povedený vstup do utkání a už od 3. minuty vedli 1:0, když se počtvrté v sérii střelecky prosadil Reilly Smith. Také začátek druhé třetiny jim vyšel parádně, už po 71 sekundách zvýšili na 2:0. Premiérový gól v play off dal Alexander Barkov. Domácí ve 26. minutě v přesilovce snížili, za další dvě minuty ale vrátil Floridě dvoubrankový náskok Nick Bjugstad.

Jenže Islanders dokázali ještě do druhé přestávky dvěma trefami vyrovnat. Po bezbrankové třetí třetině následovalo prodloužení, v němž padlo rozhodnutí ve 13. minutě. Obránce Alex Petrovic přišel o puk v rohu obranného pásma, Brock Nelson jej od zadního mantinelu poslal mezi kruhy na najetého obránce Hickeyho a ten propálil Roberta Luonga. Jágr se po bekovi marně natahoval.

Hickey se trefil v play off poprvé v kariéře, s důležitými góly má ale už zkušenosti. V prodloužení skóroval i 5. dubna na ledě Washingtonu a tehdy definitivně zajistil Islanders účast v bojích o Stanley Cup. "V prodloužení není žádná střela zbytečná, je důležité to zkoušet. Ale doufám, že mám před sebou ještě cennější góly," uvedl sedmadvacetiletý rodák z Calgary.

Třígólový náskok Panterům nebyl dopřán

Jeden z klíčových momentů utkání se odehrál už v 25. minutě, kdy Panteři po gólu Aarona Ekblada slavili vedení 3:0, jenže Islanders nechali akci přezkoumat na videu a rozhodčí branku neuznali kvůli milimetrovému ofsajdu Jonathana Huberdeaua. "Náš videotrenér odvedl skvělou práci. Myslím, že to byl rozhodující okamžik. Prohrávat o dva nebo o tři góly je sakra rozdíl," konstatoval kouč vítězů Jack Capuano, který znovu nechal sedět jen mezi náhradníky obránce Marka Židlického.

"Prohráváme 1:2 na zápasy, ale všechny tři duely byly hodně vyrovnané a mohly skončit opačně. Nikdo by se nedivil, kdybychom vedli 2:1 my," prohlásil trenér Panterů Gerard Gallant. "Musíme se zvednout a připravit se na další utkání. A doufat, že vyrovnáme na 2:2."

Florida by nejspíš potřebovala větší přínos elitní útočné formace a nejproduktivnějšího hráče mužstva v základní části Jágra, který ani ve třetím utkání nebodoval. Stále tak čeká na jubilejní 200. bod v play off.

Neměl moc práce

Mrázek vychytal čisté konto při svém prvním startu v letošním play off, Detroit korigoval  stav série. Český gólman, který v prvních dvou utkáních kryl záda Jimmymu Howardovi, pochytal všech 16 střel a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu.

Kouč Jeff Blashill poté, co jeho tým inkasoval sedm gólů v prvních dvou zápasech, se  rozhodl pro změnu v bráně. Český gólman neměl moc práce, Red Wings  přestříleli svého soupeře v poměru 30:16.

"Vím, že vyměnili gólmana, ale nejsem si jistý, jestli dnes vůbec nějakého potřebovali," narážel na chabý výkon v ofenzivě trenér Lightning Jon Cooper.

"Pro brankáře je vždy těžší, když si mockrát nesáhne na puk," konstatoval Mrázek, jenž navíc naskočil po dlouhé pauze. Závěr základní části totiž odchytal Howard a český gólman od 29. března pobyl v brance všehovšudy 20 minut. "Snažil jsem se udržet koncentraci a kluci přede mnou odvedli skvělou práci. Zblokovali spoustu střel a nepustili soupeře do větší šance," ocenil spoluhráče Mrázek, který si připsal třetí nulu v play off NHL.

Oba góly vstřelili domácí ve druhé třetině, kdy se nejprve v 33. minutě prosadil kanadský mladík Andreas Athanasiou, o pět minut později pak zvýšil na 2:0 Henrik Zetterberg. Švédský útočník sice usměrnil puk do sítě bruslí, rozhodčí ale po poradě u videa, kterou iniciovali sami zástupci NHL, konstatovali, že nešlo o úmyslné kopnutí.

Vyžádal opětovné přezkoumání

Kouč Cooper si vzápětí vyžádal opětovné přezkoumání celé situace, když reklamoval nedovolené bránění brankáře, rozhodčí ale gól i podruhé uznali. "Nejdřív jsem si myslel, že šlo o kopnutí. To rozhodčí nepotvrdili. Ale Zetterberg podle mého názoru natlačil beton brankáře Bishopa do sítě a nedal mu šanci, aby mohl zasáhnout," vysvětlil Cooper.

"Od začátku do konce jsme odvedli dobrou práci, a to na obou stranách kluziště," pochválil mužstvo trenér Detroitu Blashill. "Minimalizovali jsme chyby, maximálně jsme si dali pozor na zbytečná vyloučení a hráli jsme hodně v jejich pásmu," doplnil Zetterberg.

St. Louis prohrávalo v Chicagu po dvou třetinách 1:2, ale nakonec zvítězilo 3:2 a ujalo se vedení v sérii 2:1.

Rozhodující gól vstřelil v 54. minutě Jaden Schwartz při čtyřminutové přesilové hře poté, co byl za nebezpečnou hru vysokou holí vyloučen domácí kanonýr Patrick Kane.

Prnví kolo play off NHL:
Východní konference - 3. zápasy:
New York Islanders - Florida 4:3 v prodl. (0:1, 3:2, 0:0 - 1:0)
Branky: 26. Pulock, 32. Prince, 37. Nielsen, 73. Hickey - 3. R. Smith, 22. Barkov, 28. Bjugstad. Střely na branku: 39:39. Diváci: 15 795. Hvězdy zápasu: 1. Hickey (Islanders), 2. Smith (Florida), 3. Pulock (Islanders). Stav série: 2:1.
Detroit - Tampa Bay 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Branky: 33. Athanasiou, 38. Zetterberg. Petr Mrázek odchytal za Detroit celý zápas, z 16 střel neinkasoval a měl stoprocentní úspěšnost zákroků. Střely na branku: 30:16. Diváci: 20 027. Hvězdy zápasu: 1. Glendening, 2. Athanasiou, 3. Mrázek (všichni Detroit). Stav série: 1:2.
Západní konference - 3. zápas:
Chicago - St. Louis 2:3 (1:1, 1:0, 0:2)
Branky: 3. Seabrook, 22. Anisimov - 13. Parayko, 46. Berglund, 54. Schwartz. Střely na branku: 46:36. Diváci: 22 207. Hvězdy zápasu: 1. Elliott, 2. Schwartz (oba St. Louis), 3. Panarin (Chicago). Stav série: 1:2.
Západní konference - 2. zápas:
Anaheim - Nashville 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)
Branky: 15. Cogliano, 58. Thompson - 20. Ekholm, 30. C. Smith, 40. Weber. Střely na branku: 29:27. Diváci: 17 174. Hvězdy zápasu: 1. Rinne (Nashville), 2. Thompson (Anaheim), 3. Josi (Nashville). Stav série: 0:2.
Kanadské bodování play off NHL:
1.R. Smith(Florida)38(4+4)
2.T. Johnson(Tampa Bay)36(2+4)
Tavares(NY Islanders)36(2+4)
4.Kučerov(Tampa Bay)35(3+2)
5.Okposo(NY Islanders)35(1+4)
6.Hörnqvist(Pittsburgh)24(3+1)
Pavelski(San Jose)24(3+1)
8.Jamie Benn(Dallas)24(2+2)
9.Bjugstad(Florida)34(2+2)
Killorn(Tampa Bay)34(2+2)
48.Hemský(Dallas)22(0+2)

Reklama

Související témata: