Hlavní obsah

Smutná zpráva. Zemřel jeden z nejlepších hokejistů všech dob Gordie Howe

New York/Praha

Smutná zpráva přišla v pátek ze zámoří. Ve věku osmaosmdesáti let zemřel jeden z nejlepších hráčů hokejové historie Gordie Howe. Kanaský útočník s přezdívkou "Mr. Hockey" a držitel mnoha rekordů NHL měl v posledních letech vážné zdravotní problémy. O úmrtí Howea informoval zámořská média jeho syn Marty prostřednictvím emailu.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Zemřel legendární hokejista Gordie Howe.

Článek

Howe debutoval v NHL v roce 1946 v dresu Detroitu a v NHL nastupoval ještě v roce 1980, tedy ve svých 52 letech. V NHL nasbíral za 26 sezón v 1767 zápasech 1850 bodů za 801 branek a 1049 asistencí a jeho ofenzivní rekordy překonala až další legenda Wayne Gretzky.

Do této sezóny se držel na třetím místě historického pořadí produktivity za Gretzkym a Messierem, než ho překonal čtyřiačtyřicetiletý Jaromír Jágr. Kromě NHL působil "Mr. Hockey" ještě šest let v konkurenční soutěži WHA.

Za Rudá křídla odehrál Howe nepřetržitých 26 ročníků, během nichž čtyřikrát zvedl nad hlavu Stanleyův pohár a šestkrát vyhrál Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče sezóny i Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu ročníku. Po krachu WHA se ještě na jednu sezónu vrátil do NHL, ročník 1979/80 odehrál za Hartford Whalers.

V roce 1997 navíc naskočil na jedno střídání za Detroit Vipers v International Hockey League, a tak se stal jediným hokejistou historie, který odehrál profesionální zápas během šesti dekád.

"Připište ke Gordiemu hvězdičku s poznámkou, že to měl ve své době mnohem těžší," poznamenal skromně další hokejový velikán Gretzky poté, co překonal historický záznam svého dětského idolu v počtu gólů v NHL. V tehdy defenzivněji laděné soutěži nastřílel Howe 20 a více gólů v 22 sezónách v řadě, dvacetkrát za sebou skončil v kanadském bodování mezi nejlepší pěticí. V roce 1972 byl uveden do Síně slávy NHL.

Koncem předloňského roku prodělal dvě mrtvice, jeho zdravotní stav navíc komplikovala pokročilá demence a vysoký krevní tlak.

Howe vynikal nejen útočnými schopnostmi, ale vyžíval se i ve rvačkách na ledě. Dal vzniknout termínu "hattrick Gordieho Howea", což znamená během zápasu skórovat, přihrát na gól a ještě se poprat.

Díky svému hernímu stylu byl mnohokrát zraněn. V obličeji měl přes 300 stehů, častokrát měl zlomená žebra i zápěstí, vykloubená ramena a utrpěl i zhmoždění mozku.

Reklama