Hlavní obsah

Zvažoval návrat do Evropy. Nominace na Světový pohár mi pomůže ke smlouvě v NHL, věří Jordán

PRAHA

Výkony na mistrovství světa v Moskvě vynesly Michalu Jordánovi nominaci na Světový pohár v Torontu. Pětadvacetiletý zadák, který je momentálně bez smlouvy na příští sezónu, bude chtít na turnaji nejlepších hokejistů planety dokázat, že s českou defenzívou to není tak strašidelné, jak se píše v zámoří.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Michal Jordán.

Článek

Čekal jste své jméno mezi vyvolenými?

Nominace mi udělala velkou radost, i kvůli tomu jsem na šampionát jel, abych se ukázal trenérům. Ale nevěděl jsem, jestli je to dobré, nebo ne, protože mi nikdo nevolal. Až když to řekli na tiskovce, tak to byl super pocit. Celá rodina je natěšená, určitě to bude velký zážitek.

Něco jako olympiáda?

Myslím, že úroveň bude ještě lepší než na olympiádě, budou hrát jen ti nejlepší, k tomu americký výběr top mladíků i Evropa. Je na co se těšit.

Ale Světový pohár se koná před startem sezóny, rozehranost nebude moc velká.

V plánu jsou i přípravné zápasy a ti hráči stejně chodí na led přes léto a jsou na takové úrovni, že to bude dobré. Příprava se sice bude muset trochu upravit, ale toho bych se nebál.

Fanoušci se ale trochu bojí výkonů české obrany, o níž se v Americe nepíše zrovna lichotivě.

Těch expertů za mořem je hodně a každý má názor jiný, oni si moc neberou servítky. Ale hokej je specifický, před mistrovstvím jsme ve Znojmě od Švédů dostali sedm gólů, veřejnost nám šance nedávala, ale my hráli dobře, spustili euforii... A pak jsme prohráli čtvrtfinále s Amerikou. Rozhodují maličkosti, ale ten tým budeme mít výborný.

Hrozí, že byste jel na Světový pohár bez kontraktu?

Většinou se smlouvy řeší kolem draftu (24. - 25. června v Buffalu), do té doby kluby moc nevyjednávají, pokud tedy nejde o top hráče. Čeká se, co bude dít na draftu a 1. července pak začíná trh s volnými hráči. Zatím ale nemám bližší informace.

Nevypadáte, že byste se tím nějak stresoval, ostatně už jste to zažil v minulosti, že jednání o vaší smlouvě se protahovala.

Jsem v tom hodně ošlehaný. Není příjemné, že v létě nevíte, co bude. Ale za poslední roky jsem zkušenější. Už jsem v té pozici byl, tak jsem si teď užíval rodiny a netrápil se tím.

Po klubové sezoně v Carolině jste si stěžoval, že vás kouč Peters z nejasných důvodů na dlouhou dobu úplně odstavil. Nezačal jste kvůli tomu uvažovat o odchodu do Evropy?

Je to tak, ale doufám, že nominace na Světový pohár mi pomůže, abych dostal novou smlouvu v NHL, kterou samozřejmě dál preferuju. Návratu do Evropy se ale úplně nebráním.

Reklama