Hlavní obsah

Hokejista Lecavalier ukončil ve 36 letech kariéru

Kanadský hokejový útočník Vincent Lecavalier se rozhodl v 36 letech ukončit aktivní kariéru. Vítěz Stanleyova poháru z roku 2004 naposledy oblékal dres Los Angeles, čtrnáct ze sedmnácti sezón v NHL však hrál za Tampu, s níž před dvanácti lety získal i slavnou trofej.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Vincent Lecavalier (44) ukončil hokejovou kariéru.

Článek
Fotogalerie

"Své rozhodnutí, že sezóna 2015/16 je poslední, jsem oznámil, už když jsem byl vyměněn do Los Angeles. A vedení Kings jsem to řekl i nyní, že už nebudu hrát profesionálně. Už chci odejít do (hokejového) důchodu," uvedl Lecavalier, který poslední ročník začal ve Philadelphii a v lednu byl vyměněn do Kings.

Lecavalier tak opouští NHL s bilancí 421 branek a 528 asistencí ve 1212 zápasech základní části, v play off odehrál 75 utkání, v nichž vstřelil 26 gólů a přidal 30 asistencí. Vedle triumfu ve Stanley Cupu pomohl Kanadě vyhrát Světový pohár 2004 a startoval i na olympijských hrách o dva roky později v Turíně.

"Hokej mi toho dal hodně. Teď je čas věnovat se více rodině," řekl Lecavalier, jehož si Tampa vybrala jako jedničku draftu v roce 1998 a pak byl pět sezón kapitánem Lightning.

Reklama