Hlavní obsah

Hudler, Eliáš i další Češi. Kdo se v pátek stane v NHL nechráněným volným hráčem?

New York/Praha
Aktualizováno

Jiří Hudler, Radim Vrbata, čtyřicetiletá ikona New Jersey Patrik Eliáš, ale i další čeští hokejisté se od páteční 18. hodiny našeho času stanou v zámořské NHL nechráněnými volnými hráči a sáhnout po nich budou moci jiné týmy, než za který v uplynulé sezóně nastupovali.

Foto: Marek Burkert, Právo

Patrik Eliáš se v pátek stane nechráněným volným hráčem.

Článek

Dvaatřicetiletému Hudlerovi končí čtyřletý kontrakt na 16 miliónů dolarů uzavřený v roce 2012 s Calgary, odkud na konci února zamířil do Floridy. Trh s volnými hráči si vítěz Stanleyova poháru z roku 2008 s Detroitem může po čtyřech letech vyzkoušet podruhé v kariéře.

O tři roky starší Vrbata se loučí po dvou letech s Vancouverem, který s ním v roce 2014 uzavřel kontrakt na dvě sezóny celkem na 10 miliónů dolarů. Mistr světa z Vídně z roku 2005 bude volným hráčem bez omezení počtvrté v kariéře. Zřejmě bude muset po sezóně s 27 body z 63 utkání přijmout výrazně nižší nabídku než naposledy od Canucks.

Čeští nechránění volní hráči:
HráčPostKlubPlat v sezóně 15/16
Patrik EliášútočníkNew Jersey5 500 000 USD
Radim VrbataútočníkVancouver5 000 000
Jiří HudlerútočníkFlorida4 000 000
Roman PolákobránceSan Jose3 100 000
Marek ŽidlickýobránceNY Islanders1 500 000
Jakub NakládalobránceCalgary818 000
Jiří TlustýútočníkNew Jersey800 000
Tomáš FleischmannútočníkChicago750 000
Michal JordánobránceCarolina625 000
Michal RozsívalobránceChicago600 000
Pozn: Mezi nechráněnými volnými hráči jsou i hokejisté, kteří už mají podepsané smlouvy v Evropě: brankáři Patrik Bartošák z Los Angeles (Vítkovice), Roman Will z Colorada (Liberec) a útočník Jiří Sekáč z Arizony (Kazaň).

Eliáš, který vinou zranění sehrál jen 16 duelů a zaznamenal osm bodů, má chuť ještě o rok prodloužit své působení s New Jersey. "Hodně touží odehrát ještě jeden rok. S ostatními týmy nemluvíme," řekl před třemi týdny Eliášův agent Allen Walsh.

Jisté je, že u Eliáše nyní nepůjde tolik o výši smlouvy, která u něj od roku 2002 nešla pod čtyři milióny dolarů ročně, ale o setrvání v soutěži. Nechráněným volným hráčem byl jen jednou v roce 2006 a tehdy stejně uzavřel kontrakt opět s Devils.

Na hraně konce kariéry je jako Eliáš také devětatřicetiletý zadák Marek Židlický, jemuž skončila roční smlouva s New York Islanders na 1,5 miliónu dolarů. Na dohodu čekal loni až do 19. září. Opět po roce budou hledat angažmá také Jiří Tlustý, Tomáš Fleischmann a Michal Rozsíval.

Potenciální čeští chránění volní hráči:
HráčPostKlubPlat v sezóně 15/16
Petr StrakaútočníkPhiladelphia925 000 USD
David MusilobránceEdmonton833 000
Petr MrázekbrankářDetroit738 000
Richard NedomlelobránceSt. Louis625 000
Matěj StránskýútočníkDallas575 000
Pozn: Mezi chráněnými volnými hráči jsou i hokejisté, kteří už mají podepsané smlouvy v Evropě: obránce Petr Zámorský z NY Rangers (Örebro) a útočník Dominik Uher z Pittsburghu (Sparta).

Tlustý a Rozsíval stejně jako Marek Židlický měli jasno až v polovině září. Tlustý se upsal New Jersey a Rozsíval se dohodl na pokračování v Chicagu, s kterým v letech 2013 a 2015 vyhrál Stanleyův pohár. Fleischmann získal kontrakt až v říjnu po úspěšné zkoušce v Montrealu a sezónu pak dohrál v Chicagu.

Roman Polák a Michal Jordán, kteří nechybí v české nominaci na zářijový Světový pohár v Torontu, si mohou vyzkoušet trh s volnými hráči poprvé. Polákovi končí pětiletá smlouva na 13,75 miliónu dolarů, kterou uzavřel ještě se St. Louis a postupně se pak stěhoval v NHL do Toronta a San Jose. Jordán měl s Carolinou roční kontrakt na 625 tisíc dolarů. Podobně to může být premiéra i pro Jakuba Nakládala, který si ale mohl z nabídek jakéhokoliv klubu vybírat už loni, než v květnu podepsal jako nedraftovaný hráč kontrakt s Calgary.

Boj o Stamkose nebude

Hlavní hvězdou mezi dalšími nechráněnými volnými hráči měl být kanonýr Steven Stamkos z Tampy Bay, který se ale dohodl dneska na nové osmileté smlouvě s Lightning na 68 miliónů dolarů. Zůstali tak jimi útočníci Eric Staal z New York Rangers nebo Milan Lucic z Los Angeles.

Jako chráněný volný hráč jedná o novém kontraktu v současné době například brankář Petr Mrázek z Detroitu. Útočník Tomáš Hertl ze San Jose se dnes dohodl na nové dvouleté smlouvě se Sharks dohromady na šest miliónů dolarů.

Reklama