Hlavní obsah

Jágr: Překonat Kurriho je velká pocta

PHILADELPHIA

Jaromír Jágr se v zápase na ledě Philadelphie zapsal do historických tabulek kanadskoamerické NHL. Třemi body za dva góly a jednu přihrávku pomohl New York Rangers k vítězství 6:1 a zaokrouhlil svoji bilanci v NHL na aktuálních 1400 kanadských bodů. V historické tabulce produktivity tak překonal Jari Kurriho a stal se nejproduktivnějším evropským hokejistou NHL.

Článek

"Věděl jsem, že jsem v pořadí za Kurrim, a tušil jsem, že když nebudu zraněný, mám šanci jej překonat," řekl po zápase ve Philadelphii Jágr. "Každý i nehokejový fanoušek ví, kdo to je Jari Kurri... Všichni vědí, že hrával s Waynem Gretzkým. Je velká pocta jej překonat," dodal současný lídr kanadského bodování.

V historické tabulce hráčů narozených v Evropě je sice před Jágrem ještě Stan Mikita, jenž nasbíral o 67 bodů více. Člen Síně slávy se sice narodil ve slovenské obci Sokolce, jako osmiletého ho však rodiče poslali k příbuzným do Kanady, kde se naučil hrát hokej. Později i svou novou vlast reprezentoval a je považován za Kanaďana.

Nedohrál, protože nechtěl zhoršit zranění

Zápas ve Philadelphii Jágr nedohrál do konce. Během třetí třetiny ze hry odstoupil po jednom souboji u mantinelu, kdy se mu znovu ozvala poraněná třísla. "Prostě jsem dostal do toho místa ránu, nechtěl jsem, aby se to zhoršilo," řekl po zápase Jágr. Zranění jej trápí už od posldního utkání české reprezentace na olympiádě v Turíně.

Rangers ale už v závěru Jágra nepotřebovali, všechno podstatné totiž stihla česká hokejová hvězda už předtím, když kouzlil během přesilových her hostí. Při první početní výhodě Rangers puk krásně naservíroval Nylanderovi a při dalších dvou ve druhé třetině už skóroval sám.

"Naše přesilovky byly bezvadný a navíc byl excelentní Kevin Weeks," poznamenal Jágr na adresu gólmana, který se do branky Rangers vrátil poprvé od 11. února a vychytal tentokrát většinu elitních střelců Philadelphie.

Reklama