Hlavní obsah

Invaze nováčků vyhání ze zámořské ligy nudu

PRAHA

Nová, lepší, zábavnější. Mnoho adjektiv dostala první sezóna NHL po roční výluce. Velkou zásluhu na tom, že kanadští a američtí fanoušci plní hlediště arén, má i záplava zdatných nováčků. Tolik skvělých zelenáčů neměla zámořská soutěž snad v celé své historii.

Článek

Vše začalo už před očekávaným startem ročníku. Pittsburgh Penguins jako jedničku draftu vybrali osmnáctiletého Sidneyho Crosbyho a v průmyslovém městě vypukla nová mánie. "Neviděl jsem talentovanějšího hráče od doby Maria Lemieuxe," složil mladému Kanaďanovi poklonu sám Wayne Gretzky. Majitel klubu a jeho největší ikona Lemieux si tak mohl mnout ruce. Dresy s číslem 87 a Crosbyho jmenovkou šly na dračku stejně jako permanentky na nový ročník.

Záblesky geniality

Pittsburgh se po trejdech a příchodu zkušených hráčů těšil na výjimečnou sezónu, ale opak je nyní pravdou. Tučňáci výsledkově paběrkují, přesto se na jejich zápasy vyplatí chodit. Nevysoký mladík Crosby totiž pravidelně předvádí záblesky hokejové geniality. "Nijak se nestresuji, na velký tlak jsem zvyklý už z juniorských soutěží. Není to pro mě problém," usmíval se Crosby, zatímco mu v nejslabším celku Východní konference na kontě utěšeně naskakují góly a asistence.

Je radost sledovat, jak při hře neustále hledá lépe postavené spoluhráče a je schopen jim adresovat přesné pasy. Pozdě si drbal Gretzky hlavu, když zapomněl na svůj předchozí výrok a Crosbyho nezařadil do kanadského výběru na olympiádu.

Ruská kometa

Zdálo se, že právě Crosby je jednoznačným adeptem na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny, ale až obnovená NHL ukázala, že se musí potýkat se zástupem houževnatých protivníků. Tím největším je bezpochyby "ruská kometa" Alexandr Ovečkin.

Technicky vytříbený a k tomu nesmírně rychlý borec v dresu Washingtonu, který si neláme hlavu s tím, že absolvuje premiérovou sezónu za mořem a hned si dělá zálusk i na korunku nejlepšího střelce. Na vedoucího Jaromíra Jágra Rusovi s jednačtyřiceti brankami schází jediný přesný zásah. "Konstantnost Alexovy formy je neuvěřitelná," kroutil hlavou kouč Capitals Glen Hanlon. "Podívejte se na ostatní nováčky, kolik mají výkyvů, jen Ovečkin je schopen pokračovat ve svých obvyklých výkonech," tvrdil trenér.

Ovečkin dal svými manévry dokonce vzpomenout na nováčkovskou sezónu Teemu Selänneho, který v první sezóně v NHL nastřílel za Winnipeg Jets neskutečných 76 gólů... "Já ale do historie nekoukám, dívám se jen na svoji kariéru a mám radost, když některé moje góly rozhodnou," řekl Ovečkin.

NHL si mladý Rus definitivně podmanil v půlce ledna při zápase ve Phoenixu. V útočné třetině nabral rychlost, takže ho bek místních Coyotes Mara musel poslat k zemi. Ovečkin jel po ledě na zádech, puk měl za hlavou, přesto jej hokejkou poslal do odkryté branky překvapeného Bouchera. "Neuvěřitelné, prostě fenomenální," konstatoval i kouč poražených Wayne Gretzky. "Nejhezčí gól, co jsem dal," culil se dvacetiletý rodák z Moskvy. Právě kvůli podobným kouskům se fanoušci těší na zápasy Washingtonu.

Bylo by však chybou opomíjet další mladé dravce, kteří raketově směřují mezi největší hvězdy soutěže. Švédský gólman New Yorku Rangers Henrik Lundqvist předvedl i na olympiádě, proč z něj tým směřující po devíti letech do bojů o Stanley cup udělal jedničku. Mediálně vděčná je sice hlavně česká legie v čele s Jágrem, ale kdo ví, jak by to s Rangers vypadalo nebýt třiadvacetiletého gólmana.

Ten v Turíně litoval, že se nemohl střetnout s klubovým spoluhráčem a dalším z přehlídky nováčků Petrem Průchou, jenž před nešťastným zraněním kolena udivoval důrazem, s jakým chodil do soubojů, i neskutečnou produktivitou. "Nedovedete si představit, kolik Petr inkasoval ran, ale vždycky se oklepal a šel před branku zase," cenil si kouč Rangers Tom Renney.

Lepší než Hejduk

Střeleckou bilancí ohromuje Colorado také Slovák Marek Svatoš. Mezi hvězdami Lavin nemá tolik prostoru, na ledě stráví jen něco přes deset minut na zápas. Přesto má na kontě o čtrnáct branek více než Milan Hejduk, jehož roční plat je o 3 milióny 250 tisíc dolarů vyšší než Svatošův.

Výčet nadějných "rookies" by mohl pokračovat. V Buffalu udivuje příznivce Sabres rakouský útočník Thomas Vanek, Carolině je velkou oporou dvaadvacetiletý gólman Cam Ward, v Calgary se zase rozplývají nad tvrdým fyzickým stylem obránce Diona Phaneufa. Jednu jistotu tak "obnovená" NHL má. S takovými nováčky, jací do soutěže naskočili v této sezóně, nuda nehrozí.

Produktivita nováčků NHL
ALEXANDR OVEČKIN
Washington Capitals 76 (41+35)
SIDNEY CROSBY
Pittsburgh Penguins 66 (28+38)
MAREK SVATOŠ
Colorado Avalanche 50 (32+18)
BRAD BOYES
Boston Bruins 46 (16+30)
JUSSI JOKINEN
Dallas Stars 41 (13+28)
THOMAS VANEK
Buffalo Sabres 38 (19+19)
DION PHANEUF
Calgary Flames 37 (14+23)
PETR PRŮCHA
New York Rangers 34 (25+9)

Reklama