Hlavní obsah

Smutný pohled na zahalenou tvář. Slavný Gretzky se stěhuje, váží 430 kilo

Praha

Slavná socha se Stanley Cupem nad hlavou se stěhuje a projde úpravami. Bronzový Wayne Gretzky, který váží 430 kilo, se přesune k nové aréně. Místo u Rexall Place opustil po 27 letech. Připomínka slavných časů Edmontonu Oilers změní lokalitu. Bronzový monument byl postaven na počest nejslavnějšího hokejisty historie.

Foto: Profimedia.cz

Wayne Gretzky se stěhuje. Bronzová socha, která váží 430 kilo, projde také úpravami.

Článek

„Ano, potřebuje facelift," smál se Don Begg, který pracoval na odlitku sochy v roce 1989. „Vypadá vlastně pořád docela dobře. Znovu jsme ho zkoumali, je pořád v dobré kondici, ale potřebuje po sedmadvaceti letech láskyplnou péči," pověděl také pro Edmonton Journal.

Socha se v průběhu let několikrát kontrolovala, není poškozena, i když příroda dokáže své. „Nemáme žádnou kontrolu nad ptáky, počasím, prachem, špínou a větrem," řekl také Begg, který je hrdý, že se podílel na vzniku této bronzové památky, která je vysoká téměř tři metry.

„Neexistuje nic, co může vydržet tak dlouho jako bronz. Sochu vyleštíme a upravíme voskem," vysvětlil kovářský mistr. Sochu vytvořil v roce 1989 John Weaver. Ten se stěhování už neúčastnil, v roce 2012 zemřel.

Gretzky a 215 bodů za sezónu

„Bylo smutné vidět, jak mu deky zakryly tvář, mám snad sto fotek za celý svůj život s touto sochou," byl naměkko Cory Kohlenberg, když sledoval odvoz se svým synem a dcerou.

Hořkosladké okamžiky pro milovníky kanadského hokejisty, který vede historické bodování NHL. Zatím se mu ještě nikdo nepřiblížil. Například jeho 215 bodů ze sezóny 1985/86 je jako z jiného světa.

„Bylo pro nás velmi důležité najít veřejně přístupné místo, které bude podobné tomu u staré haly, aby se fanoušci mohli se sochou vyfotit před i po zápase, dotknout se jí," dodal Tim Shipton, zástupce s Oilers Entertainment Group.

Reklama

Související témata: