Hlavní obsah

Jágr je jen jeden, stále ohromuje spoluhráče. Ale body zatím neoslňuje

Praha

Dokud neskončí, stále bude v centru pozornosti. Čtyřiačtyřicetiletý Jaromír Jágr má u spoluhráčů respekt. Především za ním stojí výsledky za poslední čtvrtstoletí. K tomu i ve svém věku má stále co nabídnout. Navíc funguje jako vzor, což je největší přínos pro mladé hráče Floridy, ale body mu zatím letos tolik nenaskakují. V devíti zápasech vstřelil jeden gól a na tři přihrál. V minulém ročníku NHL měl po devíti utkáních 6+4.

Foto: Tom Szczerbowski, Reuters

Jaromír Jágr (68) z Floridy při utkání v Torontu.

Článek

V týmovém bodování Panterů mu patří šesté místo, z Čechů je osmý z pětadvaceti a celkově mu v kanadském bodování NHL patří 218. příčka z 641 hokejistů. Statistiky, které nejsou oslnivé. Ano, ale je řeč o hráči, který má 44 let. Na druhou stranu jde o Jágra, na kterého se hledí trochu jinak. Body se zkrátka čekají.

„Je úžasné, co dokáže. Je úžasné, jak tvrdě pracuje, to je důvod, proč pořád v lize hraje. Věří, že musí pracovat každý den," řekl pro server nhl.com Gerard Gallant, trenér Floridy.

Až kladenský odchovanec skončí, jisté je, že ho čeká Hokejová síň slávy. Za výkony, přístup, získané body - 21. října vstřelil 750. gól v NHL, je teprve třetím hráčem, který to dokázal. V historickém bodování je Jágr třetí, před ním už jsou jen dva lepší. Nedostižný Wayne Gretzky a Mark Messier, který je hratelný k přeskočení.

Je to žijící legenda

Spoluhráči vědí, že mají vedle sebe personu, která je výjimečná. A spoluhráč z útoku Jonathan Marchessault si toho je vědom také. I on těží z Jágra. V devíti zápasech vstřelil šest branek a na pět přihrál. "On je inspirací, jakým způsobem pracuje na ledě i mimo led. Je to zábavné, že je toho stále schopen," řekl pětadvacetiletý útočník, který nemá v NHL odehraných ještě ani 60 zápasů, Jágr je na kótě 1638.

„Pro mě jako spoluhráče a fanouška je zábava ho sledovat každý den a dostávat od něj přihrávky. Je to žijící legenda, je opravdu zvláštní s ním hrát každý den," pověděl zase dvacetiletý obránce Aaron Ekblad.

V probíhající sezóně může Jágr ještě pár historických statistik přepsat, a to, že má pomalejší rozjezd, je prostě fakt, ale zatím odehrál 9 z 82 utkání základní části NHL. „Myslím, že spousta kluků je nadšená jeho pracovní morálkou. Není mnoho lidí za moji kariéru, kteří by toto vše dělali. Je úžasné vidět chlapa, který je i ve svém věku takto oddaný hokeji," dodal sedmatřicetiletý brankář Roberto Luongo.

Reklama