Hlavní obsah

Lídr bodování Thornton: Hart Trophy si zaslouží Jágr

SAN JOSE

Pouze naprosto mimořádným výkonem v posledním zápase základní části by mohl ještě Jaromír Jágr získat Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL. Na současného lídra bodování Joe Thorntona ze San Jose totiž ztrácí tři body a oba hráče už čeká jediný zápas. Thornton se do vedení dostal v neděli, kdy zaznamenal gól a dvě asistence, zatímco Jágr vyšel naprázdno.

Článek

"Je to skvělé, ale my už se díváme dopředu na zápasy play-off," odbyl Thornton komentovat současné postavení v čele produktivity, kam se dostal doslova na poslední chvíli. Takřka celou sezónu totiž vedl bodování právě Jágr. Ačkoli to raději neřekne nahlas, o zisku Art Ross Trophy je už takřka přesvědčen.

Zámořští komentátoři se navíc nyní začínají k centrovi San Jose přiklánět i co se týče zisku Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče. O tom, kdo by měl nejcenněší individuální trofej v NHL získat, má ale Thornton jasno. "Určitě Jágr. New York bude hrát play-off po osmi letech, což je jeho práce. Táhnul mužstvo po celý rok. Myslím, že je to nejlepší hráč světa," řekl Thornton v telefonickém rozhovoru pro deník The New York Times.

Jágra obdivuje i Cheechoo

Pokud Jágr získá Hart Trophy, o další dvě trofeje jej zřejmě připraví právě Žraloci ze San Jose. V bodování jej nejspíš předčí Thornton, a v boji o Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce má nyní navrch Thorntonův spoluhráč Jonathan Cheechoo. Ten v posledním zápase vstřelil hattrick a má nyní o dvě branky víc než Jágr.

"On je ale skvělý hráč," řekl o Jágrovi pro deník San Jose Mercury News Cheechoo. "Sleduju jeho výkony už tak od roku 1994. Vždycky byl jedním z nejlepších hokejistů v lize. Mám štěstí, že jsem momentálně před ním," dodal skromně útočník, jehož v zápase s Anaheimem v hledišti podporovalo osm členů rodiny včetně babičky.

Trenér San Jose: Udělám cokoliv

"Jsem nadšený z toho, že by Joe vyhrál bodování a Cheech střelecký titul. Nesmíme tomu však podřídit naši snahu vyhrávat. Pochopitelně ale udělám všechno pro to, aby oba trofeje získali," tvrdí kouč Žraloků Ron Wilson. San Jose hraje poslední zápas základní části v úterý proti Los Angeles, Rangers hrají naposledy ve středu s Ottawou.

Aby dva hráči z jednoho klubu získali obě trofeje, to se stalo v historii NHL pouze dvakrát. V sezóně 1985/86 se o to postarala famózní dvojice z Edmontonu Wayne Gretzky a Jari Kurri, a v ročníku 2002/03 vyhrál bodování Peter Forsberg, zatímco jeho spoluhráč z Colorada Milan Hejduk byl nejlepším střelcem.

Reklama

Související témata: