Hlavní obsah

Thornton je podle Jágra takový horší Lemieux

NEW YORK

Jaromír Jágr vždy věřil, že bude-li v optimální formě a pokud nebude hrát jeho někdejší spoluhráč z Pittsburghu Mario Lemieux, tak vyhraje kanadské bodování NHL. Nyní před posledním zápasem základní části útočník New Yorku Rangers ztrácí tři body na Joea Thorntona ze San Jose. Jágr se pokusí manko zlikvidovat proti Ottawě, připouští ale, že se to nemusí podařit.

Článek

"Po dlouhé době se objevil někdo, že i když jsem hrál poměrně dobře celou sezónu a můžu se cítit výborně, tak ta garance tam není," řekl na adresu svého rivala Jágr, který kanadské bodování NHL v minulosti vyhrál šestkrát, naposledy v roce 2001.

V předchozích letech, kdy soupeřil s dalšími hráči, například s Joem Sakikem, se Jágr spíš soustředil sám na sebe. "Věděl jsem, že když budu hrát dobře, tak šance je 90 procent, že vyhraji. Teď to momentálně říct nemohu, i když se cítím dobře. Šance je tam 50 procent," prohlásil.

Podle Jágra je nejlepší nahrávač soutěže Thornton podobný typ jako Lemieux. "I když si nemyslím, že je tak dobrý střelec jako Mario, dosah, výška a síla se dají srovnat," řekl Jágr českým novinářům po tréninku Rangers před dnešním zápasem s Ottawou. "V kanadském bodování se Thorntonovi daří víc než mně. Je velký a teď ke všemu má ještě střelce. Narodil se pro vítězství v bodování. Z minima vytěží maximum," mínil.

Nikdy se nepovažoval za střelce

Sám sebe Jágr nikdy nepovažoval za střelce. Proto podle něho není žádným překvapením, že ho v minulém týdnu v čele střelecké tabulky předstihl Thorntonův spoluhráč ze San Jose Jonathan Cheechoo. "Pro mě je spíš překvapení, že jsem se (v tabulce střelců) držel tak dlouho," poznamenal Jágr, který s 54 brankami ztrácí na Cheechooa dva góly.

Na individuálních statistikách české hvězdy se v závěru NHL podepsala i horší forma Rangers, kteří po sérii čtyř proher vedou Atlantickou divizi už jen o jediný bod. Jágr za neúspěchy vidí špatnou hru a zranění klíčových hráčů. Až dosud měli Rangers po celou sezónu štěstí, že nikdo na dlouhou dobu nevypadl.

Jágr však přiznává, že svou roli hraje také únava. "To asi potká každého. Věřím, že ostatní mužstva jsou na tom ještě hůř než my. Na olympiádě byli skoro všichni hráči Rangers z prvních dvou řad. To si myslím, že je problém. Ale měli jsme dost času na to, abychom se z toho dostali," řekl člen bronzového týmu z Turína.

Frustrovaný po každém zápase? To už bych byl mrtvý

I po čtyřech prohraných zápasech v závěru základní části říká, že je v klidu. "Hrajeme 82 zápasů. Kdybych měl být frustrovaný po každém prohraném zápasu, tak to by bylo hrozné. To už bych byl mrtvý," řekl dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Pittsburghem.

Kladenský odchovanec v letošní sezóně splnil základní cíl, když dovedl Rangers poprvé po osmi letech do play-off. Po nevydařeném angažmá ve Washingtonu našel na Manhattanu někdejší pohodu. I když se mu během výluky v NHL zalíbilo v ruské lize, o odchodu z elitní zámořské soutěže po vypršení smlouvy za dva roky Jágr nyní nepřemýšlí.

"Všechno záleží na mně, jak jsem schopný trénovat a jak mě hokej bude bavit. A hlavně na zdraví, samozřejmě. Pokud budu mít chuť, vůli a zdraví, tak šance (pokračovat v NHL) je vždycky," řekl. Důležité bude i to, jak se mu bude dařit. "Nemyslím, že bych mohl hrát ve třetí nebo čtvrté řadě a být na ledě deset minut za zápas," dodal.

Reklama