Hlavní obsah

Jágr nebo Thornton? Zámoří neví, komu dát Hartovu trofej

NEW YORK

Jaromír Jágr prohrál s Joem Thorntonem souboj o Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hokejistu NHL, ale svou porážku může ještě útočníkovi San Jose vrátit. Stále je totiž v sázce podobně prestižní ocenění - Hartova trofej pro nejužitečnějšího hráče celé ligy. A zřejmě to znovu bude podobně těsný souboj, jaký byl při sbírání bodů.

Foto: koláž Sport.cz/Ondřej Krynek

Jaromír Jágr (vlevo) a Joe Thornton patří k hlavním favoritům na Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče NHL.

Článek

Zámořští novináři, kteří svým hlasováním o jejím majiteli rozhodnou, jsou totiž ve svých sympatiích rozděleni na dvě poloviny.

"Je to těžká volba, ale jsme pro Jágra," napsal například list Palm Beach Post. "Když ne pro nic jiného, tak třeba proto, že dostal Rangers zpátky na mapu ve chvíli, kdy to NHL tak strašně potřebovala," zdůvodnil své rozhodnutí.

Deník The Star Ledger si klade otázku, kde by byli Rangers bez Jágra. "Asi tam, kde v minulých sedmi letech: mimo play-off," odpovídá si. "Hartovu trofej si proto zaslouží Jágr." List Buffalo News této volbě přizvukuje. "Už roky je nejdovednějším hráčem ligy, ale chyběla mu motivace. Získal ji až letos v Rangers."

Kdo by měl získat Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Thornton vytáhl San Jose ze dna

Ale je tu i zástup těch, kteří nechtějí o trofeji v Jágrových rukou ani slyšet. "Jestli nevyhraje Thornton, tak ti, kteří jej nevolili, asi ligu pořádně nesledovali. On je tím nejlepším, co San Jose potkalo od vynálezu mikročipu," napsal list Oakland Tribune. Autor článku zároveň dodává, že duel, který se podle něj dá chápat i jako souboj mocného New Yorku a zapadlého San Jose, zřejmě právě z tohoto důvodu vyhraje Jágr.

Možná je to mylná domněnka. List New York Times totiž stojí na Thorntonově straně. "V den, kdy byl vyměněn z Bostonu do San Jose, Sharks prohráli podesáté v řadě. Z 24 zápasů měli polovinu porážek. A s Thorntonem jich z 58 vyhráli 36, před duelem s Los Angeles měli šňůru osmi výher za sebou," podotkl list.

Thornton strávil úvodní dva měsíce sezóny v jiném klubu, i tak ale stihl 92 body v dresu Sharks překonat klubový rekord v produktivitě i v asistencích. Stačilo mu na to pouhých 57 zápasů. Zároveň vymazal rekord Bernieho Nicholse ze sezóny 1989/90, který za dva různé týmy nastřádal během sezóny 112 bodů. A Jonathana Cheechooa proměnily Thorntonovy nahrávky v nejlepšího střelce soutěže. "Nikdo v celé lize není lepší než on. Nikdo," prohlásil generální manažer San Jose Doug Wilson.

Boston udělal nejhorší obchod desetiletí

Bývalá hvězda NHL Doug Gilmour, který nyní píše sloupky v deníku Toronto Sun, se rovněž přiklání na stranu hvězdy San Jose. "Odevzdal všechno týmu a z Cheechooa udělal superhvězdu," napsal bývalý útočník, který v kariéře nasbíral přes 1400 bodů. "Vyměnit Thorntona z Bostonu do San Jose byl ten nejhorší obchod za poslední desetiletí. Alespoň z pohledu Bostonu," dodal s dávkou jízlivosti.

Jágrovi neupírá nic z jeho schopností, ale podotýká, že podle něj má na vzkvétajících Rangers velký podíl i švédský brankář olympijských vítězů Henrik Lundqvist.

Sám Thornton má jasno. "Hartovu trofej by měl určitě vyhrát Jágr. Je to nejlepší hráč na světě," řekl minulý týden. Český útočník mu kompliment vrátil a trofej by prý svěřil do rukou jemu.

Vezinova trofej pro Kiprusoffa?

Mezi kandidáty na další trofeje se objevují i další jména českých a slovenských hokejistů. Podle mnohých je jedním z trojice vážných uchazečů o Norris Trophy, udělovanou nejlepšímu obránci, Zdeno Chára z Ottawy.

Otevřený je souboj o Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana. "Dokud se Dominik Hašek nezranil na olympiádě, byl kandidátem číslo jedna. Teď si to zaslouží Miikka Kiprusoff," uvedl list The Star Ledger.

Stejného kandidáta má i server The Hockey News, podle nějž je finský gólman největším favoritem vedle Martina Brodeura z New Jersey a Tomáše Vokouna z Nashvillu. "Brodeur chytal skvěle, Vokoun patřil k nejlepším hráčům Predators v sezóně. Ani jeden z nich ale netáhl celý tým, tak jako Kiprusoff," napsal server.

Reklama