Hlavní obsah

Eliáš převálcoval Rangers, Jágr se zranil

NEW YORK

Český útočník Patrik Eliáš se v sobotním úvodním utkání série prvního kola play off NHL podílel na všech šesti gólech hokejistů New Jersey, kteří porazili New York Rangers 6:1. Eliáš dvě branky vstřelil a na zbývající čtyři přihrál. Kvůli zranění ruky nedohrál zápas Jaromír Jágr, který přihrál Petru Průchovi na jediný gól hostujícího týmu.

Článek

Jágr odstoupil ze hry v závěru třetí třetiny, kdy si při pokusu atakovat Scotta Gomeze poranil levou ruku v loktu nebo rameni. Dnes by měl podstoupit lékařské vyšetření a jeho start v druhém utkání je zatím nejistý. "Ale na tom, jestli budu hrát, nebo ne, nezáleží. V každém případě se musíme dobře připravit na příští zápas," řekl Jágr novinářům po utkání.

Hokejisté New Jersey využili pět přesilových her, nervózní hráči Rangers zaznamenali dohromady 43 trestných minut. "Byli jsme varováni, že rozhodčí budou posuzovat fauly stejně přísně jako v základní části. Dávali jsme si na to pozor, věděli jsme, o co dnes jde," prohlásil Eliáš.

Ztratili nervy

"Ztratili jsme nervy. Hráli jsme nedisciplinovaně a sobecky, někteří hráči víc mysleli na sebe než na tým," zlobil se trenér Rangers Tom Renney. "Jednu věc víme jistě. Z trestné lavice soupeře určitě neporazíme," dodal.

Rangers drželi s Devils krok jen v první třetině, když na Eliášovu trefu ze 4. minuty odpověděl po deseti minutách hry vyrovnávacím gólem Petr Průcha. V prostředním dějství ale Gomez a Klee zařídili pro Ďábly dvougólový náskok, další tři branky přidali domácí hráči v závěrečné třetině.

Plekanec dvakrát nahrával

Z vítězství 6:1 se v sobotu radovali také hokejisté Montrealu na ledě Caroliny. Canadiens zaspali začátek utkání a už v 50. sekundě brankář Cristobal Huet při své premiéře v play off inkasoval první gól. "Snažil jsem se to hodit za hlavu a soustředit se na hru. Do konce zbývala ještě spousta času," uvedl Huet, jenž ve zbytku utkání už nekapituloval a připsal si 42 úspěšných zákroků.

Vyrovnání obstaral v 9. minutě Francis Bouillon, ještě v první třetině vstřelil druhý a vítězný gól Radek Bonk. Dvakrát se v utkání střelecky prosadil Alexej Kovaljov, dvě asistence zaznamenal Tomáš Plekanec.

Carolině nebyla nic platná ani více než dvojnásobná převaha v počtu střel na branku (43:21). "Byl to pro nás frustrující večer. Jediným pozitivem je, že k postupu je třeba vyhrát čtyři zápasy, ne jen jeden," nechal se slyšet domácí trenér Peter Laviolette.

Maratón v Buffalu

Na téměř čtyři hodiny se protáhl duel mezi Buffalem a Philadelphií. Domácí Sabres vedli v polovině utkání o dvě branky, ale Flyers si dokázali vynutit prodloužení. Nakonec se nastavovalo hned dvakrát, vítězství 3:2 zajistil Buffalu až v 88. minutě Daniel Briere.

"Plno lidí říká, že nám chybějí zkušenosti. Nastupovat do druhého prodloužení proti takovému mužstvu, jako je Philadelphia, to bylo něco úžasného. Překvapilo mě, jak jsme dokázali udržet koncentraci," řekl Briere, jenž odehrál teprve svůj sedmý zápas v play off v kariéře.

Dallas se nevzmohl na odpor

Velkolepý obrat předvedli hokejisté Colorada v Dallasu. Favorizovaní domácí vedli po patnácti minutách 2:0, jenže ještě v první třetině snížil Milan Hejduk a během jedenácti minut druhé části Colorado skóre třemi góly otočilo. Hráči Dallasu se nevzmohli na odpor.

"Cítili jsme se dnes opravdu dobře. Je skvělé, že jsme vyhráli první zápas, ale v pondělí nás čeká další. Stojí proti nám velmi dobrý soupeř, který dnes pouze neměl svůj den," prohlásil kapitán Colorada Joe Sakic.

Dallas, druhý nejlepší tým základní části, ztratil zápas kvůli nedisciplinovanosti: soupeř v přesilovce vstřelil rozhodující dva góly. "Fauly vznikly z toho, že jsme nebyli včas na svých místech," zlobil se kapitán Mike Modano. "Herní morálka, brejky, nedisciplinovanost," shrnul hlavní příčiny porážky Stu Barnes. "Musíme se z toho poučit."

Východní konference:
New Jersey - New York Rangers 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)
Branky: 4. a 56. Eliáš, 28. Gomez (Eliáš), 38. Klee (Eliáš), 41. Rafalski (Eliáš), 49. Langenbrunner (Eliáš) - 11. Průcha (Jágr). Střely na branku: 30:30. Diváci: 19 040. Stav série: 1:0.
Carolina - Montreal 1:6 (1:2, 0:2, 0:2)
Branky: 1. Cullen - 23. a 52. Kovaljov (na první Plekanec), 9. Bouillon, 17. Bonk, 37. Higgins, 59. Souray (Plekanec). Střely na branku: 43:21. Diváci: 18 812. Stav série: 0:1.
Buffalo - Philadelphia 3:2 v druhém prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0, 1:0)
Branky: 6. Connolly, 25. McKee, 88. Briere - 37. Knuble, 59. Gagne. Střely na branku: 58:32. Diváci: 18 690. Stav série: 1:0.
Západní konference:
Dallas - Colorado 2:5 (2:1, 0:3, 0:1)
Branky: 14. Morrow, 16. Guerin - 17. Hejduk, 26. Wolski, 30. Blake, 32. Liles, 43. Clark. Střely na branku: 18:31. Diváci: 18 532. Stav série: 0:1.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články