Hlavní obsah

Show hokejisty Eliáše: dva góly a čtyři přihrávky

EAST RUTHERFORD

Hokejový útočník Patrik Eliáš odehrál v sobotu svůj nejvydařenější zápas v NHL. V prvním duelu úvodního kola play off smetl New York Rangers dvěma brankami a čtyřmi přihrávkami. Před rokem se přitom potácel v bludišti života, které mu způsobila nákaza těžkou formou žloutenky.

Článek

Na led se ale v lednu vrátil, a to fantasticky. Od té doby se v dresu New Jersey Devils neustále zlepšuje. Útočník, který nedávno oslavil třicáté narozeniny, zaznamenal zkraje dubna proti Pittsburghu hattrick a dvě nahrávky k tomu. Byl to jeho čtvrtý pětibodový zápas v NHL.

Šest bodů jako v sobotu ale ještě nikdy během jednoho zápasu neposbíral. "Tancoval jako John Travolta v Horečce sobotní noci," napsal o Eliášovi list Toronto Sun. "Začíná válet," přitakal jeho spoluhráč z útoku Scott Gomez.

Hokej je Eliášův život

Eliáš se snaží zachovat si odstup. "Jsem šťastný, že můžu po nemoci hrát hokej. To je můj život," prohlásil. Jeho tým vyhrál už dvanáctý zápas za sebou, proti Rangers vytvořil pěti brankami v přesilovkách nový klubový rekord. "Měli jsme spoustu šancí. Byl to jeden z těch večerů, kdy vám vyjde úplně všechno," řekl Eliáš.

Z jeho čtyř asistencí byla jen jedna druhá. A nejvíc upoutala ta, při níž ani nepoužil hokejku. "Byla to přihrávka jako od Pelého," přirovnal Toronto Sun. Eliáš kopl puk přes brankoviště přímo na hůl Jamieho Langenbrunnera, který vystřelil do prázdné branky.

Třebíčský rodák se stal teprve desátým hráčem v dlouhé historii zápasů o Stanley Cup, který zaznamenal v utkání play off šest bodů. Za klubovým rekordem Švéda Patrika Sundströma ale ještě o dva body zaostal.

Reklama