Hlavní obsah

Velká pocta pro tuzemský hokej! Česko se může dočkat svého prvního rozhodčího v NHL

Praha

Zásluhou svých dlouhodobě kvalitních výkonů si vysloužil nominaci na probíhající světový šampionát juniorských hokejistů, kde rozhodoval mimo jiné čtvrtfinálový souboj Švédů se Slováky. Českému čárovému rozhodčímu Liboru Suchánkovi se nyní naskýtá další zajímavá šance, v únoru bude soudcovat tři zápasy zámořské American Hockey League, při nichž bude sledován i z hlediska možného příštího působení v NHL.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejoví rozhodčí - ilustrační foto.

Článek

Ještě žádnému českému arbitrovi se nedostalo pocty, aby mohl řídit utkání nejslavnější hokejové soutěže světa. Suchánek má pochopitelně před sebou ještě dlouhou cestu, našlápnuto má ale solidně. Štace v American Hockey League, farmě NHL, je velkou výzvou.

„Libor zaujal při předsezónním zámořském kempu, stejně jako při přípravném utkání Světového poháru mezi Českou republikou a Ruskem," uvedl předseda komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje Vladimír Šindler.

„Supervizor Al Kimmel, který navštívil zápas v Praze, ho proto doporučil k vyzkoušení v AHL. Dostal se tak na úroveň kandidáta NHL a není vyloučeno, že by se mohl stát prvním českým rozhodčím v nejuznávanější světové soutěži," doplnil Šindler.

Zápasy NHL dosud vedli jen dva evropští rozhodčí. Prvním byl Švéd Marcus Vinnerborg, v současné době v NHL i AHL píská Rus Jevgenij Romasko.

Suchánek bude v AHL působit od druhého do osmého února a podle prvních plánů by měl odřídit tři duely. Spolu s ním se stejné příležitosti dostalo ještě jednomu z arbitrů probíhajícího MS hráčů do dvaceti let; finskému čárovému Sakarimu Suominenovi.

Spolu se Suchánkem zastupují Českou republiku na šampionátu juniorů v Kanadě ještě hlavní rozhodčí Jan Hribik s Robinem Šírem. Všichni tři figurují i na širší listině kandidátů nominace pro seniorské mistrovství světa v roce 2017. Na tomto seznamu jsou rovněž hlavní arbitři Martin Fraňo s Antonínem Jeřábkem a čárový Jiří Gebauer, Vít Lederer a Miroslav Lhotský.

Reklama