Hlavní obsah

První hvězda zápasu, první rozhodující gól. Český mladík v NHL ožil

Praha

Nejlepší týdny v NHL? Rozhodně! Český nováček Pavel Zacha z New Jersey mezi hokejovými hvězdami procitá. Před pár týdny naskočil na bodovou vlnu, kterou stále prodlužuje. Naposledy v nočním střetnutí brněnský rodák vstřelil svůj první vítězný gól v zámořské soutěži. Ďáblové porazili Buffalo 2:1. Devatenáctiletý útočník ve třetí třetině rozhodl v početní výhodě, navíc si do statistik připsal i asistenci a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Foto: Mel Evans, ČTK/AP

Radost hokejistů New Jersey po gólu Pavla Zachy (druhý zleva) v zápase proti Buffalu.

Článek

Od 17. ledna sehrál český nováček v NHL 9 zápasů, v šesti bodoval a zaznamenal v nich 4 góly a 3 asistence. V předchozích 16 zápasech si do statistik připisoval jen čas na ledě a strávené minuty na trestné lavici. Kanadské body se mu vyhýbaly obloukem.

Proti Buffalu mu stačilo necelých 14 minut, aby zelenáč v ostřílené soutěži zazářil. Jeden gól dal, u dalšího asistoval. Přitom v lednu poznal, jak chutná zápas, když musí sedět na tribuně. Poslední týdny ale jsou jeho. V posledních pěti střetnutích nastřádal stejný počet bodů za tři trefy a dvě přihrávky. Naposledy se prosadil v nočním duelu proti Sabres.

„Měl jsem štěstí, že se puk odrazil na moji hokejku. Gólman vůbec nevěděl, kde je kotouč, snažil jsem se ho překvapit," popsal Zacha pro server nhl.com svoji rozhodující trefu v přesilové hře. Počkal si mezi kruhy na odražený kotouč a udeřil.

Ďáblové vyhráli podruhé v řadě. „Hráli jsme dobře v jejich pásmu, měli jsme také hodně střel, tolik jsme jich předtím asi nikdy neměli. Když budeme tvrdě makat v útočném pásmu, vytvoříme si šance," okomentoval Zacha zápas zase pro nj.com. Sám si připsal dvě střely.

Zacha prožívá v nejlepší lize světa premiérovou sezónu. Sice odehrál jeden zápas v minulém ročníku NHL, ve kterém si připsal dvě asistence, ale opravdový zápřah zažívá až v posledních měsících. V tomto ročníku naskočil do 46 zápasů, ve který dosáhl na 14 bodů (6+8).

Reklama

Související témata: