Hlavní obsah

Ottawa vypadla ze Stanley Cupu, Hašek si nezachytal

NEW YORK

Hokejisté Buffala postoupili do finále Východní konference play off NHL. V pátém utkání druhého kola zvítězili v sobotu Ottawě 3:2 v prodloužení a vyhráli sérii 4:1 na zápasy. Na dva góly Sabres přihrál český útočník Aleš Kotalík, v dresu poražených Senators si připsal jednu asistenci Martin Havlát.

Článek

Brankář Dominik Hašek, který měl být v play-off hlavní oporou kanadského mužstva, opět nenastoupil a v letošní sezóně si tak už nezahraje.

Na svého dalšího soupeře si musí Buffalo ještě počkat. New Jersey Devils totiž v sobotu odvrátili hrozbu vyřazení, když porazili Carolinu 5:1 a snížili stav série na 1:3. Dvěma přihrávkami se na úspěchu Devils podílel Patrik Eliáš.

Pominville rozhodl v prodloužení

O vyřazení Senators, nejlepšího týmu Východní konference v základní části, rozhodl v třetí minutě prodloužení Jason Pominville. Ve vlastním oslabení projel podél levého mantinelu kolem dvou obránců Ottawy, z rohu kluziště se protáhl před branku a přelstil brankáře Raye Emeryho.

Prvním gratulantem byl Jay McKee, který rozhodující moment sledoval z trestné lavice. "Vyletěl jsem z ní, jak nejrychleji to šlo. Podíval jsem se doprava a Jason ke mně akorát přijížděl. Tak jsem ho sevřel medvědím objetím a pak už na nás naskákali ostatní spoluhráči. Byl to nádherný pocit," popsal McKee po utkání své dojmy.

"Myslím, že jediní, kdo věřil, že tuhle sérii můžeme vyhrát, jsme byli my v kabině. Ukázali jsme, že tvoříme opravdu dobrý tým. Snad nám to vydrží," prohlásil Pominville, hrdina podceňovaného celku z Buffala.

Nervydrásající zápas i celá série

Dalším strůjcem úspěchu Sabres byl gólman Ryan Miller, který v sobotním duelu zlikvidoval 34 střel. "Byl to nervydrásající zápas i celá série," připomněl Miller, že všech pět duelů skončilo rozdílem jediného gólu, přičemž tři výhry si Buffalo zajistilo až v prodloužení.

"Každý zápas byl velice vyrovnaný a mohl skončit vítězstvím druhého týmu. Nebyla pomalu chvíle, kdy by si člověk mohl na střídačce trochu oddychnout. Když to tam v prodloužení spadlo, byla to ohromná úleva," uvedl trenér vítězů Lindy Ruff.

Ottawa v zápase prohrávala už od úvodní minuty. Henrik Tallinder skóroval v 33. sekundě hry první střelou v utkání. Vyrovnání obstaral v 11. minutě v dvojnásobné přesilové hře Daniel Alfredsson. Senators, mocně podporovaní dvaceti tisíci fanoušků, pak ještě jednou smazali jednogólový náskok soupeře, ale na branku v nastaveném čase už odpovědět nemohli.

"Sérii jsme asi ztratili už prohranými prvními dvěma zápasy na domácím ledě. Pak jsme prohrávali 0:3, a to je opravdu hodně vysoká hora na zdolání," konstatoval ottawský obránce Wade Redden. "Nedokázali jsme navázat na výkony, které jsme předváděli v předchozí sérii proti Tampě. Nehráli jsme dobře jako tým, nebruslili jsme, a protože soupeř tohle všechno měl, nemohli jsme uspět," dodal.

Ďáblové budou odvracet další mečbol

Zatímco hokejisté Ottawy mohou balit kufry na dovolenou, Ďáblové z New Jersey se v sobotu večer museli připravit na rychlý přesun do Caroliny. Už dnes tam budou v pátém utkání odvracet druhý mečbol Hurricanes. V sobotu svého soupeře rozstříleli 5:1.

Rozhodující náskok získali Devils už v první třetině, kterou i díky dvěma gólům Scotta Gomeze z přesilovek vyhráli 3:0. "Ale není čas radovat se z vítězství. Naším dalším cílem je vyhrát v Carolině a vrátit sérii do New Jersey," zdůraznil Gomez.

Ďáblové v sobotu po dlouhé době zbavili kouzel brankáře Cama Warda, který předtím dovedl Carolinu k sedmi vítězstvím za sebou. Dvaadvacetiletý nováček v NHL tentokrát po 21 minutách hry střídal, když ho v úvodu druhé třetiny počtvrté překonal Sergej Brylin.

"Jsem zklamaný, ale porážka jako porážka. Je to jen jeden zápas a máme čtyřiadvacet hodin na to, abychom se zase dali do kupy. Pořád jsme ve velmi výhodné pozici," připomněl Ward vedení svého týmu 3:1 na zápasy.

Výsledky - druhé kolo play-off NHL, Východní konference:
New Jersey - Carolina 5:1 (3:0, 2:1, 0:0)
Branky: 2. a 20. Gomez (na první Eliáš), 12. Pandolfo, 21. Brylin (Eliáš), 25. Madden - 32. Recchi. Střely na branku: 33:20. Diváci: 17 585. Stav série 1:3.
Ottawa - Buffalo 2:3 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 - 0:1)
Branky: 11. Alfredsson, 34. Pothier (Havlát) - 1. Tallinder (Kotalík), 28. Drury (Kotalík), 63. Pominville. Střely na branku: 36:24. Diváci: 20 024. Konečný stav série 1:4.

Reklama