Hlavní obsah

Hemský zařídil vítězství Edmontonu nad Anaheimem

ANAHEIM

Český útočník Aleš Hemský vstřelil vítězný gól hokejistů Edmontonu v prvním utkání finále Západní konference na ledě Anaheimu. Oilers v pátek vyhráli 3:1 a ujali se vedení v sérii 1:0. Hemský v polovině druhé třetiny trefou v přesilové hře zajistil svému týmu vedení 2:1, které pak pojistil 42 sekund před koncem zápasu Todd Harvey gólem do prázdné branky při soupeřově power play.

Článek

Pár minut před rozhodujícím gólem Hemský inkasoval tvrdý úder, jehož autorem byl obránce Francois Beauchemin. Odchovanec pardubického hokeje se ale rychle vzpamatoval a v 32. minutě ukázal svou dravost, když tísněn před brankou ze vzduchu baseballovým způsobem dorazil střelu Ryana Smytha. "Aleš je odolný chlapík. Tím násilným střetem se nenechal rozhodit," chválil českého mladíka trenér Craig MacTavish.

Dalším hrdinou vítězů byl brankář Dwayne Roloson, který podává výborné výkony v celém play-off. V pátečním duelu nestačil pouze na jedinou z 33 střel, v první třetině navíc krásnou přihrávkou přes celé kluziště ve vlastním oslabení vyslal do brejku Michaela Peku, jenž vstřelil úvodní gól zápasu.

"Zkoušel jsem to už na univerzitě. S Pekou jsem hrával v Buffalu. Věděl, že mu to zkusím poslat, byl připravený," řekl Roloson, jehož Edmonton získal v letošní sezoně před koncem přestupního termínu z Minnesoty.

Oilers, v jejichž sestavě znovu chyběl zraněný útočník Radek Dvořák, měli po triumfu nad San Jose pouze jediný den na to, aby se stihli připravit na další sérii. Naopak hráči Anaheimu odpočívali celý týden. Na ledě ale měli navrch rozehraní hokejisté Edmontonu, kteří poté, co prohráli úvodní dva zápasy se San Jose, vybojovali už páté vítězství v play-off po sobě.

"Nemyslím si, že by hráči soupeře byli lepší než my. Musíme dál bojovat a poučit se z chyb, které jsme dnes udělali. Určitě máme na to, abychom je porazili," prohlásil anaheimský útočník Teemu Selänne. Druhý zápas série se hraje v neděli.

Anaheim - Edmonton 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Branky: 20. McDonald - 19. Peca, 32. Hemský, 60. Harvey. Zásahy brankářů: Bryzgalov 25/23 - Roloson 32/31. Diváci: 17 174. Stav série 0:1.

Reklama

Související témata: