Hlavní obsah

Plakáty Jágra jsem měl všude. Neskutečné, že jdu za ním, rozplývá se snajpr s českými kořeny

Sunrise/Praha

Když byl malý, NHL a hlavně Pittsburgh doslova hltal. Mario Lemieux s Jaromírem Jágrem byli hráči, ke kterým rakouský hokejový útočník Thomas Vanek vzhlížel. Ve středu v noci těsně před uzávěrkou přestupů se třiatřicetiletému křídelníkovi, jehož otec Zdeněk pochází z Česka a matka Jarmila ze Slovenska, naskytla příležitost si s jedním ze svých idolů zahrát v jednom týmu - Detroit totiž třiatřicetiletého Rakušana vyměnil do Floridy.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Křídelní útočník Thomas Vanek se stal posilou Floridy, která ho získala z Detroitu.

Článek

„Jako dítě jsem hodně koukal na Pittsburgh. Jaromír a Mario byli mými nejoblíbenějšími hráči. Jejich plakáty jsem měl všude," svěřoval se Vanek bezprostředně poté, co byl jeho trejd zpečetěn.

Z toho, že nyní bude válet s Jágrem v jednom dresu, je unešený. „Jeho kariéra je fakt úžasná. Už nejsem nejmladší a teď dostávám šanci si s ním zahrát. Je to neskutečné," rozplýval se Vanek, jehož švagrem byl český hokejový útočník Josef Vašíček, jenž v září 2011 zemřel po letecké tragédii hokejistů Jaroslavle.

Vanek brázdí ledy slavné NHL už dvanáctou sezónu, devět let strávil v Buffalu, kde byl hvězdou. Pak však následoval pozvolný pád. V Islanders se sice ještě prosazoval, v Montrealu ani Minnesotě si však v posledních třech ročnících nevedl tak, jak by si představoval.

Až v probíhající sezóně v Detroitu přišlo zlepšení. S 38 kanadskými body byl druhým nejproduktivnějším hráčem Red Wings, střelcům v klubu dokonce s patnácti zásahy kraloval. Jenže týmu se nedařilo, naděje na postup do play off se rozplývají, takže výměna se dala očekávat.

A na Floridě si mnou ruce, že právě oni šikovného Rakušana ulovili. „Teď už jsme dostatečně dobří. S Thomasovým příchodem se z nás stal legitimní tým v boji minimálně o play off. Myslím, že nás do vyřazovacích bojů pomůže dostat. Hráči budou mít Thomase rádi. Je to dobrý kluk, v Detroitu se mu v této sezóně dařilo, hrál opravdu dobře. Navíc dokáže být rádcem pro mladší spoluhráče," neskrývá nadšení prezident hokejových operací Panthers Dale Tallon.

Florida Detroitu poskytla obránce Dylana McIlratha a volbu ve třetím kole letošního draftu. Vanekovi v létě končí smlouva s příjmem na 2,6 miliónu dolarů, Rudým křídlům ale zůstane polovina částky na Rakušanův plat započítána pod platovým stropem.

Za nový klub by měl Vanek poprvé nastoupit už v noci na pátek na ledě Philadelphie. Patrně ve třetí formaci s Bjugstadem a Marchessaultem.

„S jeho příchodem jsme silnější. Vážně jde o skvělé doplnění týmu, aniž bychom mužstvo narušili nebo zanevřeli na talentované mládí. Je to šikovný hráč se skvělýma rukama a ofenzivním talentem. Není to jen střelec, góly umí i připravovat. Máme tři formace, které jsou schopné dávat góly. Navíc nám Thomas dává několik možností do přesilových her i nájezdů," připomíná Tallon, že s hrou Panthers v početní výhodě nebyl příliš spokojený.

Od Vaneka si hodně slibují do přesilovek

Po návratech Huberdeaua s Barkovem po zraněních šly sice přesilovky nahoru, přesto je v NHL jen pět týmů, která jsou na tom v této herní činnosti hůř než Florida. „Přitom v dnešním hokeji nejde bez dobrých přesilovek vyhrávat. Naše hra v oslabení byla celou sezónu znamenitá, teď máme další zbraň," tvrdí Tallon.

„V přesilovkách jsem dobrý a věřím, že kluky okolo sebe dokážu udělat lepšími," hlásí sebevědomě Vanek, jenž při hře v početní převaze nejraději operuje na hranici brankoviště. „Panteři minulou sezónu ukázali, že jsou dostatečně dobří na to, aby se do play off dostali. Je to mladý tým se spoustou talentu. Jsem nadšený, že k mužstvu připojuju," uzavírá útočník, jenž v NHL odehrál 865 zápasů, v nichž zaznamenal 331 gólů a 356 asistencí.

Reklama

Související témata: