Hlavní obsah

Že nepustíte hráče na olympiádu? Fasel přešel do protiútoku a vydírá NHL Čínou

Praha

Poslední jednání o startu hokejistů ze zámořské ligy na olympiádě v Pchjongčchangu 2018 proběhlo v únoru, od té doby ani ťuk a situace uvázla na mrtvém bodě. Komisionář NHL Gary Bettman varoval fanoušky, ať berou jako fakt, že největší hokejová esa budou příští rok pod pěti kruhy chybět. Nyní ale přichází do ostrého protiútoku prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel.

Foto: Walter Tychnowicz, Reuters

Komisionář NHL Gary Bettman.

Článek

V čem tkví neochota majitelů klubů NHL pustit své hráče do Korey? Logicky je jim proti srsti na více než dva týdny přerušit soutěž, což by znamenalo finanční ztrátu. O možném zranění hráčů pod pěti kruhy ani nemluvě.

A dalším problémem jsou rovněž náklady na pojištění a cestování hráčů na olympiádu. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) je totiž odmítl krýt tak, jak to činil na předchozích pěti olympijských hrách. Výdaje na těch posledních v Soči činily čtrnáct miliónů dolarů, v Pchjongčchangu by mělo jít o miliónů deset (zhruba 251 miliónů korun).

„Pro nás je to celé obrovsky nebezpečné z pohledu narušení našeho byznysu. A zdá se, že se tu nepočítá s ničím, co by to kompenzovalo. Když si navíc MOV jen tak mimochodem přijde s tím, že ví, že náklady na pojištění, letenky a ubytování hráčů vyjdou na 15 až 20 miliónů dolarů, ale nebude to platit? Když oni neohodnotí zapojení NHL do celé věci, proč bychom to měli dělat my?" říká nasupeně Bettman.

Každý chce jet, apelují Ovečkin, Voráček i další

„Proč jsme to tedy už pětkrát v minulosti udělali? V té době se to zdálo jako dobrý nápad, ale neměli jsme z toho žádný užitek," upozorňuje Bettman, že všech pět posledních olympijských her s účastí zámořských hvězd skončilo pro NHL ztrátou.

Jenže sami hráči o účast na hrách jeví obrovský zájem. „Každý tam chce jet," zopakoval už několikrát Rus Alexandr Ovečkin a ve stejném duchu se vyjádřili i další esa, třeba Jakub Voráček nebo Kanaďan Steven Stamkos.

„Olympijské hry se totiž od jiných turnajů zásadně liší. Hráči na nich mají příležitost reprezentovat svou vlast na světové scéně před fanoušky, kteří jinak hokejové zápasy nesledují. Dále je tu vlastenectví, které hráči cítí velmi silně. To je něco, čemu bychom měli tleskat a být na ně hrdí. Vzít jim tuto příležitost, by bylo to nejnešťastnější," uvědomuje si Don Fehr, šéf hráčské asociace NHLPA.

Peking a potenciál čínského trhu

„Věřím, že v nejbližších dvou třech týdnech dosáhneme kompromisu. Do konce dubna musíme vědět, jestli hráči přijedou, nebo ne," apeluje René Fasel na brzké oznámení definitivního rozhodnutí.

A pak je tu ještě jeden aspekt. Mimořádně důležitý. Zatímco olympiádu v příštím roce by NHL nejradši vynechala, o tu v Pekingu v roce 2022 má vzhledem k potenciálu čínského trhu obrovský zájem.

Fasel však vyslal NHL jasné varování. „Pokud hráče do Korey nepustí, bude pak pro ně těžké přijet do Pekingu. MOV bude v úplně odlišné pozici a na stole bude ležet jiná dohoda. NHL může víc ztratit, než získat, když její hráči nebudou startovat v Pchjongčchangu. Fanoušci nebudou spokojení, hráči taky ne. Potom bude můj odkaz znít: ´Hodně štěstí při jednáních ohledně účasti v Číně´," uzavírá Fasel.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.