Hlavní obsah

Z hrdiny Edmontonu Smythe si dělali spoluhráči legraci

EDMONTON

Hokejisté Edmontonu Oilers snížili v neděli stav finálové série Stanley Cupu s Carolinou na 1:2 na zápasy. Vítěznou branku vstřelil Ryan Smyth, když se včas nachomýtl před branku soupeře a hodně šťastně tečoval puk za záda brankáře Caroliny. Smyth je jedním z největších lídrů Edmontonu, ale po zápase si spoluhráči neodpustili vůči němu pár legrácek.

Článek

Zatímco tým vinou úsporných opatřeních v minulých letech opouštěly hvězdy jako Curtis Joseph, Roman Hamrlík, Bill Guerin, Mike Grier, nebo Todd Marchant, Smyth zůstával. Je hrdinou hokejového města a širého  okolí, při domácích zápasech můžete vidět v hledišti doslova záplavy fanoušků v dresech s číslem 94.

Smyth je podle svých spoluhráčů doslova "duší a srdcem" Oilers. Edmonton jej draftoval už v roce 1994 jako šestého celkově a Smyth obléká bílomodrý dres už jedenáctou sezónu v NHL. V kabině týmu má bezmezný respekt. Neznamená to ale, že by byl nedotknutelný, i on někdy neunikne vtípkům.

Puky po jeho střele lítají jak vdolky

Ukázalo se to jen pár hodin poté, co se od něj ve třetím utkání finále podivně odrazil puk znamenající nakonec vítěznou trefu. "Byla to záhada , že zrovna on dal ten vítězný gól," tvrdil novinářům napůl vážně Smythův spoluhráč Ethan Moreau. "Má děsnou střelu a příšernou hokejku. To i ta moje pět let stará střílí na tréninku líp," vtipkoval.

"Když vystřelí puk, je to jako když letí vdolek. Úplně bez rychlosti. Nevím, jak může skórovat, ale daří se mu to," pokračoval také Chris Pronger. "Zeptejte se ho, kolik branek dal odjinud než z kruhu. Myslím, že tak dvě za kariéru. A obě z dorážky," přihřál si polívčičku i další obránce Steve Staios.

Na nedělní tiskové konferenci po třetím utkání bylo vůbec veselo, nevypadalo to jako s týmem, který v sérii prohrává 1:2 na zápasy. Vtipkovat začal dokonce i trenér Edmontonu Craig MacTavish. "Ten puk padal do branky tak pomalu, že na něm šlo přečíst jméno komisionáře Bettmana," smál se.

Lowe Smythe nikdy nevymění

Je pravda, že Smyth není žádný extra střelec, který by oslňoval nádhernými gólovými akcemi. Je to spíš dříč snažící se dostat puk za každou cenu do branky. "Nejsem žádný hračička, to je jasné. Můj styl každý zná. Ale je přece celkem fuk, jak branka padne," tvrdí sám Smyth.

V Edmontonu si jej každopádně velmi váží a doufají, že u týmu zůstane ještě dlouho. Generální manažer Oilers Kevin Lowe by si dokonce přál, aby zde zůstal navěky. "Dokud budu ve funkci, nepřichází v úvahu Ryana Smythe trejdovat," tvrdí bývalý spoluhráč takových legend Olejářů jako byli Mark Messier nebo Wayne Gretzky.

Reklama

Související témata: