Hlavní obsah

Carolina je po výhře v Edmontonu krůček od Stanley Cupu

EDMONTON

Hokejisté Caroliny vyhráli ve čtvrtém utkání finálové série na ledě Edmontonu 2:1 a sahají po zisku Stanleyova poháru. Od historického úspěchu dělí Hurricanes jediné vítězství, jehož mohou docílit již ve čtvrtek ráno středoevropského času v domácím prostředí v Raleighu. Domácí Oilers vedli díky brance Samsonova, ale vzápětí po asistenci Františka Kaberleho vyrovnal Stillman a vítězný gól vstřelil v 36. minutě Mark Recchi.

Článek

Vedle Kaberleho slavil důležitou výhru na ledě i útočník Josef Vašíček, jemuž dal trenér Peter Laviolette po dlouhé době důvěru. V sestavě nahradil Chada LaRoseho a při svém šestém startu v letošním play off byl Vašíček nasazován v různých útocích. Zatímco duo Kaberle, Vašíček má na dosah premiérový triumf ve Stanleyově poháru, Edmonton s trojicí Jaroslav Špaček, Aleš Hemský a Radek Dvořák by mohl slavit jen v případě tří výher za sebou.

Oba týmy vstoupily do zápasu rázně a tlačily se do střeleckých pozicí, ale gólmani Markkanen i Cam Ward téměř do poloviny úvodní části čelili pokusům soupeře úspěšně. Potom ale museli v rozmezí 29 vteřin oba lovit puk ze své branky a v obou gólech měli prsty čeští hokejisté. Nejdříve si v 9. minutě po rychlém protiútoku vyměnil Samsonov puk s Dvořákem, který ho ruskému útočníkovi naservíroval bekhendem před brankoviště a Edmonton vedl. Pro Dvořáka to byl ve 13. utkání v letošním play-off první kanadský bod.

Carolina odpověděla za 29 vteřin

Vzápětí však fauloval Torres a Carolina bleskově za 12 vteřin zužitkovala první početní výhodu duelu. Kaberle křížnou přihrávkou uvolnil Stillmana a nejproduktivnější hráč bojů o Stanleyův pohár z voleje vyrovnal. Další minuty byly ve znamení tlaku Oilers, protože hosté jim nabídli čtyřmi fauly za sebou šest minut a 48 vteřin trvající početní výhodu, z toho 82 sekund v pěti proti třech.

Svěřenci kouče Craiga MacTavishe toho však nevyužili a paradoxně mohli v závěru hry pěti proti čtyřem inkasovat. Po Prongerově zaváhání na útočné modré čáře nebezpečně střílel Whitney a v dorážce minul i za přispění obranného zákroku Hemského Kevyn Adams. Na přelomu prvního a druhého dějství přečkali oslabení i domácí a do šance se vzápětí dostal Hemský, ale skákavý puk nemohl zakončit ideálně.

Následně ale putoval na trestnou lavici Pronger a velké příležitosti si vypracovala Carolina. Nejlepší kanonýr play off Brind´Amour zamířil jen do horní tyče a proti Whitneyho střele skvěle zasáhl gólman Markkanen. Finský gólman řešit i po skončení početní výhody několik dalších nebezpečných pokusů soupeře.

Špaček nejprve vyloučen, pak zase omilostněn

Ke kuriózní situaci došlo v 29. minutě, kdy po Hedicanově nedovoleném zákroku usedl na trestnou lavici i domácí Špaček, ale sudí verdikt upřesnili a Edmonton dostal výhodu přesilové hry. Špaček tak místo za katrem zůstal na ledě a hned dobře načasovanou přihrávkou připravil šanci Smythovi, který ale před brankou neměl přesnou mušku.

Gólmana Markkanena na druhé straně překvapilo Laddovo nahození a dezorientovaný Fin mohl děkovat Prongerovi, že odehrál puk do bezpečí. V 36. minutě už ale Carolina skórovala. Po Stillmanově forčekingu při Prongerově rozehrávce se puk dostal ke Staalovi, který uvolnil před branku střelce Recchiho a zkušený útočník otočil stav. V úvodu závěrečného dějství mohl při Prongerově vyloučení pojistit náskok hostů Williams, ale Markkanen úspěšně zasáhl lapačkou.

Carolina si hlídala náskok a navíc jí kapitán Oilers Smith nabídl necelých pět minut před koncem hákováním přesilovku. Edmonton ale zahrozil i ve čtyřech a po Murrayho protiútoku měl velkou možnost obránce Staios, ale nezamířil přesně. Dvaadvacetiletého gólmana Cama Warda, který je vážným kandidátem na Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off, pak Edmonton nepřekonal ani v závěrečné power play a vidina triumfu se mu hodně vzdálila.

Finále Stanleyova poháru, čtvrtý zápas:
Edmonton Oilers - Carolina Hurricanes 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Samsonov (Dvořák, Stoll) - 10. Stillman (F. Kaberle, Staal), 36. Recchi (Staal, Stillman). Rozhodčí: McCreary, Watson - G. Devorski, Sharrers. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. Zásahy brankářů: Markkanen 18/2 - Ward 20/1. Diváci: 16.839.
Edmonton: Markkanen - Smith, Pronger, Špaček, Staios, Greene, Tärnström - Hemský, Horcoff, Smyth - Dvořák, Stoll, Samsonov - Torres, Peca, Pisani - Laraque, Murray, Moreau. Trenér Craig MacTavish.
Carolina: C. Ward - A. Ward, F. Kaberle, Commodore, Hedican, Wesley, Wallin - Recchi, Staal, Cullen - Williams, Brind'Amour, Stillman - Ladd, Weight, Whitney - Vašíček, K. Adams, C. Adams. Trenér Peter Laviolette.
Stav série: 1:3.

Reklama