Hlavní obsah

Tenkrát se vrací do NHL, stal se hráčem Bostonu

PRAHA

Hokejista Petr Tenkrát se po čtyřech letech vrací do zámořské NHL. Devětadvacetiletý hráč podepsal v zámoří roční jednocestnou smlouvu s Bostonem, který získal jeho hráčská práva výměnou za volbu v sedmém kole letošního draftu od Toronta. Kladenský odchovanec působil za oceánem v letech 2000 - 2002, kdy odehrál celkem 113 zápasů za Anaheim a Nashville, poté se však vrátil do Finska.

Článek

"Jsem rád, že jsem dostal znovu šanci, a věřím, že ji využiji. Teď jsem o nějaký rok starší a hlavně jsem v jiné situaci. Tehdy jsem měl dvoucestnou smlouvu a neměl jsem žádnou jistotu," řekl dnes Tenkrát v rozhovoru pro ČTK. Boston totiž splnil jeho základní podmínku - jednocestný kontrakt, který mu zajišťuje stejný příjem v hlavním týmu i na farmě. Předpokladá se však, že zůstane v NHL.

V příští sezoně měl Tenkrát původně působit ve švýcarském Bernu, kam přestoupil z finského Kärpätu Oulu. Ve čtvrtek, v poslední den, kdy se mohli hráči smluvně vázaní v evropských soutěžích za určitých podmínek dohodnout na spolupráci s kluby NHL, se jeho nejbližší budoucnost ale změnila.

O svém možném odchodu za Atlantik ale jednal už dva dny. "Toronto mi však nenabídlo přijatelnou smlouvu. Nakonec ale svolilo, že moje práva vymění jinam. Ozvaly se asi tři čtyři týmy a ve finále zůstal Boston," popsal Tenkrát průběh jednání. V půl jedenácté večer nakonec smlouvu s Bruins podepsal.

Pustil nabídku ze Švýcarska

Nyní už se těší na novou výzvu. "Měl jsem sice jistotu angažmá v podobě smlouvy ve Švýcarsku, ale říkal jsem si, že kdyby přišla nabídka z NHL, byla by to asi poslední šance to jít zkusit. Kdyby to ale nevyšlo, za rok bych se vrátil do Evropy a svět by se nezbořil," uvedl Tenkrát.

S lidmi z Bostonu však zatím nemluvil. "Jen s agentem. Uvidíme, co mě tam čeká. Boston neměl poslední sezónu moc povedenou. Chtějí s tím ale něco udělat, proto hodně obměňují tým," řekl útočník, který má zatím na svém kontě v kanadsko-americké soutěži 13 branek.

Zřejmě ještě dnes bude muset vše vysvětlit i zástupcům Bernu, kde se měl v příštích týdnech hlásit. "Už to vědí, ale ještě jsem s nimi nemluvil. Pár zmeškaných hovorů už jsem ale měl," prohlásil Tenkrát.

Díky dohodě s Bostonem musí Tenkrát částečně upravit i svou plánovanou přípravu na nadcházející sezonu. Společně s dalšími kladenskými hráči se bude připravovat doma. "Vše zůstává při starém, jen bude o měsíc delší," řekl Tenkrát, který by se v příštích dnech měl dozvědět, kdy se má v novém působišti hlásit.

V Bostonu si od jeho příchodu hodně slibují. "Petr je velmi dobrý bruslař a univerzální hráč, který může hrát na křídlech. Věříme, že svůj talent prokáže i v NHL," řekl generální manažer Bruins Jeff Gorton. Klub navíc věří, že Tenkrátovi pomohou k výraznějšímu prosazení nová pravidla, která straní technicky zdatným hráčům.

Reklama

Související témata: