Hlavní obsah

Pro novou sezónu NHL ještě Florida s Frolíkem nepočítá

MIAMI

Michael Frolík se sice o víkendu stal nejvýše postaveným českým hokejistou letošního draftu, ale v nadcházející sezóně si nejspíše slavnou NHL ještě nezahraje. Osmnáctiletého útočníka z Kladna si jako desátého celkově vybral tým Florida Panthers a jeho funkcionáři by rádi, aby Frolík odehrál ještě rok mimo NHL a ještě zdokonalil své hokejové dovednosti.

Článek

"Myslím, že pravděpodobně ještě není připraven pro hru v NHL. Ostatně, velmi málo hráčů je," řekl zámořským novinářům trenér Floridy Jacques Martin. "Frolík může zůstat v Česku, nebo bych mu doporučil hrát za Rimouski v quebecké juniorské lize (juniorský tým Rimouski má na Frolíka práva pro zámoří, pozn. autora). V každém případě je důležité, že bude ještě pracovat na svém zlepšení," dodal Martin.

Slabší statistiky? To se může změnit

Zámořští reportéři v souvislosti s Frolíkem připomínají, že hrál během výluky NHL ve stejném týmu jako Jaromír Jágr a všímají si také jeho ne zrovna zářivých statistik z poslední sezóny. Mladší z hokejových bratrů Frolíků (starší Martin hraje rovněž za Kladno) nasbíral v české extralize 2005/06 pouze dvě branky a sedm asistencí v 48 zápasech.

"Michael je levé křídlo a to má v Česku hlavně defenzivní úkoly," vysvětluje ale ředitel skautinku Floridy Scott Luce. "Tihle mladí evropští hráči, kteří hráli v nejvyšších soutěžích své země, zpravidla nemívají oslnivé statistiky. Ale když přijdou za moře, mohou se hodně prosazovat. Je to zkrátka odlišným stylem hry a s tímto faktem jsme samozřejmě počítali," bránil Frolíka Luce.

Za Kladno už asi hrát nebude

Samotný Frolík byl po draftu šťastný, že se dostal zrovna do týmu Floridy, kde působí hodně hráčů z Evropy a mezi jinými i jeho krajan Rostislav Olesz. "Jsem velmi poctěn, že si mne vybrali," vykládal český mladík prostřednictvím překladatele. "Samozřejmě je potěšující, že je v týmu i Olesz, protože mi může trochu pomoci. Máme stejného agenta a bude pro mne mnohem snadnější, pokud by jsme hráli spolu," přiznal.

"Naši skauti tvrdí, že Frolík je podobný hráč jako Olesz, možná jen více talentovanější v ofenzivě," tvrdí Martin. "Navíc je velmi dobrý i ve hře dozadu, což je pro nás také důležité," připomíná kouč, jenž předpokládá, že se Frolík už letos objeví v zámořské juniorské lize. To ostatně už před draftem naznačil i hráč, kterého tak fanoušci zřejmě v další sezóně v české extralize neuvidí.

Reklama

Související témata: