Hlavní obsah

Další český reprezentant míří do NHL! V Chicagu si zahraje s Kempným a Rozsívalem

Praha

Po povedené sezóně v extraligovém Chomutově zakončené účastí na světovém šampionátu v Paříži kolem něj začalo svištět laso z NHL, mluvilo se o zájmu kanadských týmů Calgary a Edmontonu či o americkém Chicagu a Carolině. A šestadvacetiletému obránci Janu Ruttovi se sen o NHL skutečně splnil. Jak informuje uznávaný novinář Pierre LeBrun ze stanice TSN, rodák z Písku se domluvil na roční dvoucestné smlouvě s Blackhawks!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Rutta může slavit, od příští sezóny bude hrát NHL za Chicago.

Článek

„Zájem o Honzu vygradoval po světovém šampionátu. Dostal pět konkrétních nabídek. Chicago mělo velký zájem, Honzovi volali generální manažer i hlavní trenér. Objevily se i jiné nabídky, ale Honza se nakonec rozhodl pro Chicago," řekl hokej.cz hráčův agent Michal Sivek.

Rutta, jehož výhodou je fakt, že je pravák, kterých Chicago nemá moc, se tak u Jestřábů může potkat se dvěma obránci-krajany Michalem Kempným a Michalem Rozsívalem. Pakliže si první tým vybojuje, tak i s útočníkem Davidem Kämpfem. Rutta nebyl pro NHL draftovaný, působení v Blackhawks bude jeho prvním zahraničním angažmá.

„Honza se chce v zámoří prosadit, tvrdě pracoval, aby si řekl o podobnou příležitost. Smlouva s Chicagem je pro něj splněným snem. Podepsal za maximálních možných podmínek, jaké situace umožňovala," uvedl Sivek s tím, že Rutta počítá s tím, že pakliže se nedokáže prosadit do prvního týmu, bude mu hrozit přesun na farmu.

„Je to možné, ale mohl podepsat jen dvoucestný kontrakt. Vví, jak se věci mají, záleží vyloženě na něm. Bude se poctivě připravovat a pak se uvidí v průběhu tréninkového kempu. Jako pravák by mohl mít v klubu určitou výhodu, Blackhawks podobného beka hledali. Ale rozhodne se na ledě, až před startem sezóny," uzavírá Sivek.

Pátý extraligista do NHL

Rutta působil v Chomutově od svých osmnácti let a vypracoval se v defenzivní oporu Pirátů. V posledních dvou sezónách si svými výkony řekl o nominaci do národního tým, v němž letos startoval i na šampionátu v Paříži, kde v osmi zápasech vstřelil jeden gól.

Rutta se tak stal již pátým Čechem, který letos zamířil do NHL přímo z extraligy. Před ním se dohodl gólman Plzně Matěj Machovský s Detroitem, liberecký obránce Radim Šimek se San Jose, útočník Chomutova David Kämpf s Chicagem a mladoboleslavský forvard Tomáš Hyka s nováčkem z Las Vegas.

Do nejslavnější klubové soutěže navíc odcházejí i další čeští reprezentanti - obránce Podolsku Jakub Jeřábek si plácl s Montrealem a jiný zadák Libor Šulák mění Znojmo v EBEL za Detroit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články