Hlavní obsah

Rozšiřovací draft jako zachrána kariéry v NHL. Vokoun může vyprávět

Praha

Není to zcela mimořádná událost. Už po dvanácté v dějinách NHL se bude konat rozšiřovací draft, při němž si nový tým soutěže vybere hráče. Novinkou ale je, že poprvé se tak stane v éře platových stropů. Management 31. klubu zámořské soutěže Vegas Golden Knights čekají hektické dny. Už dnes v noci pak ostatní týmy zveřejní seznamy hokejistů, na které mohou šéfové z Las Vegas zapomenout.

Foto: Tim Shaffer

V Las Vegas by mohl zakotvit i dosavadní brankář Pittsburghu Marc-Andre Fleury.

Článek

Pár českých hokejistů už touto zkušeností prošlo. Některým se vynucený přesun nevyplatil, jiným zachránil kariéru, což byl příklad gólmana Tomáše Vokouna. Při svém debutu v brance Montrealu v sezóně 1996-97 inkasoval za třetinu čtyři góly od Philadelphie. A od té chvíle už se v brance Canadiens neobjevil.

„Ale všechno zlé je k něčemu dobré. Tahle zkušenost mi hodně pomohla v životě i v hokeji. Někdy ty nejbolestivější lekce jsou nejpoučnější. Já bych to za nic nevyměnil. Měl jsem nějaký sen a chtěl si ho splnit. A ten se mi v tu chvíli rozpadl jak domeček z karet. V té době to bylo tvrdší, než si dneska člověk připustí," řekl před časem Právu Vokoun.

Druhou šanci mu dal právě rozšiřovací draft v roce 1998, kdy si kádr vybírali letošní finalisté Stanley Cupu z Nashvillu. Predators si vytipovali hned pět gólmanů, mezi kterými byli i hvězdný Mike Richter, nebo Rus Štalenkov. V jedničku se ale vypracoval právě Vokoun, který v Tennessee k oboustranné spokojenosti strávil celých osm let. „Všechno klapalo a s rodinou jsem tam byl moc spokojený. Člověk si zvyknul i na to country, což je taková jejich pop music," vykládal.

Jeden hráč z každého klubu

Možná i letos se schyluje k podobnému příběhu. Prvních odpovědí se dočkáme 21. června, kdy Knights oznámí jména, která si vybrali. Pravidla pro draft jsou jednoduchá. Vegas si musí vzít po jednom hráči ze všech zbylých třiceti klubů. Na konci svého výběru musí mít alespoň tři brankáře, devět obránců a 14 útočníků. Minimálně dvacítka z těchto hráčů pak musí mít podepsaný kontrakt na další sezónu.

Jména těch, které si ostatní kluby hodlají chránit a nenabídnou je, budou managementu Knights předána do 18. června. Střežit si mohou buď osm hráčů z pole a brankáře, nebo gólmana, tři obránce a sedm útočníků.

Během tří dnů pak generální manažer George McPhee a jeho parta sestaví mužstvo, které by chtělo konkurovat ostatním už v příští sezóně. A navíc je třeba, aby všechno sedělo i finančně a Knights se udrželi v rozpětí mezi 54 a 73 milióny dolarů, což je platový strop pro příští ročník.

Ve hře i Jágr

Už nyní padají tipy na hráče, kteří by mohli v Las Vegas zakotvit. Je mezi nimi i trojnásobný vítěz Stanley Cupu z Pittsburghu Marc-André Fleury, který tak pozici brankářské jedničky v Penguins patrně přenechá Mattu Murraymu. Knights jsou kromě Floridy jediným týmem, který může do 1. července podepsat smlouvu s Jaromírem Jágrem. Na začátku příštího měsíce by se pak pětačtyřicetiletý veterán mohl stát nechráněným volným hráčem.

„Rád bych vám řekl, na koho z našeho týmu Knights cílí, jenže sám to nevím," tvrdil manažer Panthers Dale Tallon. „Nečeká nás ale příliš mnoho velkých dramat. Vše je velmi dobře naplánované a my budeme výborně nachystaní," ujišťuje manažer nového klubu NHL McPhee.

Už jen čtyři dny tak scházejí do chvíle, kdy se i česká akvizice Knights Tomáš Hyka dozví, s kterými spoluhráči bude soupeřit o místo v sestavě.

Češi v rozšiřovacím draftu
1993: Milan Tichý - z Chicaga na Floridu / 0
1998: Tomáš Vokoun - z Montrealu do Nashvillu / 383
1999: Petr Buzek - z Dallasu do Atlanty / 77
2000: Ladislav Benýšek - z Anaheimu do Minnesoty / 159
2000: Radim Bičánek - z Chicaga do Columbusu / 69
2000: Michal Broš - ze San Jose do Minnesoty / 0
2000: Robert Kron - z Caroliny do Columbusu / 118
2000: Filip Kuba - z Calgary do Minnesoty / 357
Za lomítkem je počet odehraných zápasů v klubu, který si je vybral.

Reklama

Související témata: