Hlavní obsah

Hokej pláče! Gretzkého bodyguard Semenko prohrál bitvu s rakovinou

Edmonton

Někdejší kanadský hokejový útočník Dave Semenko podlehl dnes v ranních hodinách ve věku 59 let rakovině jater a slinivky. Vyhlášený tvrďák a bodyguard Wayna Gretzkého na ledě ve zlaté éře Edmontonu v NHL vybojoval s Oilers v letech 1984 a 1985 Stanleyův pohár.

Foto: JOHN WOODS, ČTK/AP

Kdysi nerozlučná dvojice útočníků Edmontonu Wayne Gretzky (vlevo) a Dave Semenko na obrázku z exhibice z října loňského roku.

Článek
Fotogalerie

"S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás po krátké ale srdnaté bitvě s rakovinou opustila legenda klubu Dave Semenko. V našich vzpomínkách navždy zůstane zapsán jako nekompromisní bojovník, oddaný spoluhráč a fanoušky oblíbený hokejista, jehož houževnatost na ledě se mísila s obětavostí a laskavostí a péčí o ostatní a jedinečným smyslem pro humor. Naše srdce jsou s Daveovou rodinou a přáteli," stojí v oficiálním stanovisku Oilers k úmrtí člena slavné dynastie klubu.

Rodák z Winnipegu v NHL odehrál v základní části 575 zápasů, v nichž nasbíral 1175 trestných minut. Vedle toho ale stihl nastřílet i 65 gólů a přidal 88 asistencí.

V Oilers strávil 10 sezón (dvě z toho ještě ve WHA), krátce působil ještě v Hartfordu a v Torontu. Po skončení kariéry působil v Edmontonu jako skaut a asistent trenéra.

Reklama