Hlavní obsah

Pavelec pokračuje v NHL! Nově bude působit v Rangers. Stěhuje se i Hanzal a Vrbata

Aktualizováno

Český brankář Ondřej Pavelec se dohodl na novém kontraktu v NHL. Od nové sezóny bude hrát za New York Rangers. S klubem uzavřel podle zámořských informací roční smlouvu na 1,3 miliónů dolarů. Do nového klubu míří i centr Martin Hanzal. Třicetiletý hráč podepsal na tři roky kontrakt s Dallasem. V každém z nich si vydělá 4,75 miliónů dolarů. Dres nového týmu oblékne i Radim Vrbata. Mladoboleslavský rodák uzavřel roční smlouvu s Floridou se základním platem 2,5 miliónu dolarů. Na výkonnostních bonusech si může vydělat dalších 1,25 miliónů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Pavelec.

Článek

Pavelec v minulé sezóně odchytal v NHL jen osm zápasů. Na začátku ročníku jej Jets poslali na farmu do nižší AHL a i přes poměrně lukrativní smlouvu českého gólmana se rozhodli vsadit na dvojici Connor Hellebuyck - Michael Hutchinson.

V polovině ledna sice Winnipeg povolal Pavelce zpět k hlavnímu týmu, kladenský odchovanec se ale brzy zranil a sezona pro něj předčasně skončila. Účastník olympijských her ve Vancouveru a v Soči chytal v NHL i za Atlantu, která jej v roce 2005 draftovala ve druhém kole.

Hanzal mezi Hvězdy

Třicetiletý urostlý centr dnes podepsal se Stars jako volný hráč tříletou smlouvu, která mu podle TSN zajišťuje příjem 4,75 miliónu dolarů ročně.

"Jsem hrozně spokojený - s délkou i výší kontraktu. Dallas má velké ambice, budu mít šanci hrát o play off a Stanley Cup," uvedl Hanzal pro ČTK.

O jeho služby mělo zájem několik klubů. "Ze strany Dallasu jsem ale cítil největší zájem, manažer i trenér Ken Hitchcock mě znají a opravdu mě chtěli," řekl.

Hitchcock mu již i sdělil, že s ním počítá do elitních dvou formací. "Bude mě chtít využít před bránou při oslabení i přesilovkách. Budu nastupovat vedle hráčů, jako jsou Benn, Seguin, Spezza, což je paráda. Jsem opravdu šťastný," uvedl Hanzal.

Pozici takzvaného volného hráče si letos vyzkoušel poprvé a nové angažmá získal bleskově. "Bylo to jen na pár minut. I to mě hodně těší, že o mě byl zájem. Po zdravotní stránce se cítím výborně, nic mě nebolí, což je při mém fyzicky náročném herním stylu skvělé. Nemůžu se dočkat nové sezóny," dodal Hanzal.

Hanzal má hrát více, tvrdí jeho agent

Hráčův zástupce Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest uvedl, že o Hanzala stálo také San Jose. "Preferovali jsme Dallas, pro Martina to je parádní volba, hodí se tam typologicky. Zapadne mezi top šest hráčů, zesílí ofenzivu mužstva a pomůže na buly. V Minnesotě hrál méně, teď by měl mít v týmu důležitou roli. Opět se ukázalo, jakou sílu mají naši spolupracovníci Don Meehan a Craig Oster z agentury Newport Sports na trhu volných hráčů. Hodně nám pomohli," řekl Spálenka.

Odchovanec Českých Budějovic hrál v uplynulé sezóně za Arizonu a Minnesotu, kam byl vyměněn na konci února, kdy končil přestupní termín v zámořské soutěži.

Za Coyotes odehrál 51 zápasů, ve kterých nasbíral 43 bodů za 16 gólů a deset asistencí. V dresu Wild přidal dalších 20 startů v základní části (4+9) a pět v play off (1+0).

V NHL působí Hanzal od roku 2007 a před odchodem do Minnesoty hrál jen za Phoenix respektive Arizonu. Účastník olympijských her v Soči, loňského Světového poháru a dvou mistrovství světa doposud odehrál v elitní lize 628 utkání (120+205), dalších 28 (5+8) přidal v play off.

Vrbata se s klubem dohodl na výkonnostních bonusech

Šestatřicetiletý Vrbata podepsal s Pantery smlouvu na jeden rok. Základní roční plat je 2,5 miliónů dolarů, ale pokud zkušený forvard překoná hranici 10, 15, 20 gólů či 45 bodů a pokud Florida postoupí do play off, získá další bonusy. Za každou ze zmíněných pěti položek vyinkasuje 250 tisíc dolarů, dohromady tak může dostat až 1,25 miliónů dolarů navíc.

Vrbata hrál naposledy za Arizonu, na Floridě má šanci nahradit Jaromíra Jágra, který se s klubem nedohodl na podmínkách nové smlouvy.

Juniorský mistr světa z roku 2001, který o čtyři roky později získal i zlato na seniorském světovém šampionátu, hrál v NHL i za Colorado, Carolinu, Chicago, Tampu a Vancouver. V elitní zámořské lize již odehrál 1015 zápasů, ve kterých vstřelil 279 branek a přidal 330 asistencí. V play off má na kontě 42 startů s bilancí osmi gólů a 10 asistencí.

Zkušený Alzner se stěhuje do Montrealu

Obránce Karl Alzner bude v NHL nově hrát v Montrealu, s kterým podepsal pětiletou smlouvu s celkovým příjmem 23 miliónů dolarů. Osmadvacetiletý kanadský bek si tak v průměru vydělá 4,6 miliónu dolarů ročně.

Rodák z Burnaby v minulé sezóně nasbíral v dresu Washingtonu jen 13 bodů za tři branky a deset asistencí. V hodnocení plus-minus za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách byl ale s plus 23 body třináctým obráncem v celé lize.

Dvojnásobný juniorský mistr světa v NHL doposud hrál jen za Washington, který jej před deseti lety draftoval v prvním kole jako pátého hráče.

Jones i Vlasic podepsali nové dlouholeté smlouvy se San Jose

San Jose prodloužilo v NHL smlouvy s dvojicí dosavadních opor, brankářem Martinem Jonesem a obráncem Marcem-Édouardem Vlasicem. Sedmadvacetiletý Jones si v příštích sedmi sezonách vydělá celkem 34,5 miliónu dolarů, třicetiletý Vlasic má pro příštích osm let garantovaný celkový příjem 56 miliónů dolarů.

Vlasic spojil dosud celou kariéru v zámořské hokejové lize se San Jose, za které hraje od roku 2006. Olympijský vítěz ze Soči a člen nejlepšího týmu na loňském Světovém poháru už v zámořské soutěži odehrál 812 zápasů s bilancí 53 branek a 201 asistencí, ve 129 startech v play off přidal tři góly a 26 asistencí.

O tři roky mladší Jones přišel do San Jose před dvěma lety z Los Angeles a stal se jedničkou týmu. V obou sezonách si připsal 65 startů v základní části, loni pomohl Sharks až k postupu do finále Stanleyova poháru, v němž byl úspěšnější Pittsburgh.

Hned trojici nových hokejistů získal po otevření hráčského trhu v NHL Vancouver. Dvouletou smlouvu podepsali brankář Anders Nilsson a útočník Sam Gagner, na tři roky se Canucks upsal obránce Michael Del Zotto. Všichni do Vancouveru přicházejí jako volní hráči. Nilsson si vydělá v průměru 2,5 miliónu dolarů, Del Zotto tři a Gagner 3,15 miliónu na sezónu.

Canucks získali hned trojici hráčů

Šestadvacetiletý Del Zotto se do Vancouveru přesune z Philadelphie, za kterou v poslední sezóně odehrál 51 utkání s bilancí šesti branek a 12 asistencí. Celkem má na kontě v NHL 484 startů za Flyers, Nashville a New York Rangers, v nichž vstřelil 47 gólů a přidal 142 asistencí. V play off ve 32 zápasech zaznamenal tři branky a devět asistencí.

O rok starší Gagner má za sebou nejúspěšnější sezónu v kariéře. V dresu Columbusu v 81 duelech vstřelil 18 branek a přidal 32 asistencí. I díky němu Blue Jackets postoupili trochu nečekaně ze třetího místa v konferenci do play off. Juniorský mistr světa hrál dříve i za Edmonton, Arizonu a Philadelphii.

Sedmadvacetiletý Nilsson byl v předchozím ročníku dvojkou Buffala a zasáhl do 26 zápasů. Švédský reprezentant v minulosti chytal i za New York Islanders, Edmonton a St. Louis, nikde ale nebyl jedničkou. Ve Vancouveru bude jeho týmovým kolegou krajan Jacob Markström.

Neuvithovým konkurentem ve Philadelphii bude Elliot

Konkurentem českého brankáře Michaela Neuvirtha v boji o post jedničky v týmu zámořské NHL Philadelphii bude Brian Elliott. Dvaatřicetiletý gólman podepsal s Flyers dvouletou smlouvu, která mu zajišťuje celkový příjem 5,5 miliónu dolarů.

Elliot naposledy chytal v Calgary, do kterého se před rokem přesunul po pěti sezónách strávených v St. Louis. U Flames se stal jedničkou a zasáhl do 49 zápasů základní části i následných čtyř duelů v play off.

Shattenkirk spoluhráčem Pavelce

Novým působištěm obránce Kevina Shattenkirka v zámořské NHL bude New York Rangers. Osmadvacetiletý americký bek byl jedním z nejžádanějších hráčů, kteří dnes mohli podepisovat smlouvy s jinými kluby, a nakonec se upsal na čtyři roky "Jezdcům". Celkem by si v příštích sezónách měl vydělat 26,6 miliónu dolarů.

Shattenkirk zakončil poslední ročník NHL v dresu Washingtonu, kam byl vyměněn v únoru ze St. Louis. V dresu Capitals následně odehrál 19 zápasů s bilancí dvou branek a 12 asistencí, v 13 utkáních play off přidal šest bodů (1+5). Za Blues předtím nastoupil do 61 duelů (11+31).

Účastník olympijských her v Soči začal kariéru v NHL v roce 2010 v Coloradu, které jej však hned v první sezóně vyměnilo do St. Louis.

Bonino opouští letošní vítěze Stanley Cupu

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Nick Bonino opouští Pittsburgh a nově bude hrát za Nashville, proti kterému uspěl ve finále letošního play off NHL. Devětadvacetiletý americký obránce podepsal s Predators čtyřletou smlouvu, která mu zajišťuje celkový příjem 16,4 miliónu dolarů.

Bronzový medailista z mistrovství světa v roce 2015 v Praze odehrál v poslední sezóně za "Tučňáky" včetně play off 101 zápasů, ve kterých vstřelil 22 branek a přidal 22 asistencí. V minulosti hrál i za Anaheim a Vancouver.

Ducks si pojistili Fowlera

Cam Fowler bude i nadále hrát v NHL za Anaheim. Pětadvacetiletý americký reprezentant podepsal s týmem Duck novou osmiletou smlouvu, která mu zajišťuje celkový příjem 52 milionu dolarů.

Juniorský mistr světa z roku 2010 působí v Anaheimu sedm let a má za sebou nejvydařenější sezonu v kariéře. V základní části nasbíral v 80 zápasech 39 bodů za 11 branek a 28 asistencí. Ve 13 utkáních play off přidal dva góly a sedm asistencí.

Reklama

Související témata: