Hlavní obsah

Hvězdy v NHL dál mění dres. Kam se stěhuje čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu?

Tampa Bay
Aktualizováno

Čtyřnásobný vítěz Stanleyova poháru Chris Kunitz bude v NHL nově hrát za Tampu. Sedmatřicetiletý bek podepsal s Lightning roční smlouvu na dva milióny dolarů a opouští tak Pittsburgh, se kterým v posledních dvou letech triumfoval. V Tampě bude nově působit i další bek Dan Girardi, jenž podepsal dvouletý kontrakt s průměrným platem tři milióny dolarů.

Foto: San Jose Sharks

Elitní hokejový útočník Joe Thornton by měl i nadále hrát za San Jose

Článek

Kunitz, olympijský vítěz ze Soči, má na kontě 884 utkání v NHL v dresu Pittsburghu, Atlanty a Anaheimu, v nichž vstřelil 250 branek a přidal 330 asistencí. V play off odehrál 161 zápasů s bilancí 27 gólů a 65 asistencí.

Třiatřicetiletý Girardi dosud kariéru v NHL spojil s New York Rangers a v průběhu 11 let odehrál 788 zápasů s bilancí 44 branek a 184 asistencí. Dalších 27 bodů přidal ve 122 utkání play off.

"V Rangers jsem byl jedenáct let, takže je jasné, že teď bude vše trochu jiné. Já i moje rodina jsme ale nadšeni, v Tampě bylo vždy skvělé počasí a vždy se mi tady hrálo skvěle. Jsem nadšený z příležitosti, kterou jsem dostal a těším se do kempu," řekl Girardi, který byl v posledních šesti sezónách asistentem kapitána v Rangers.

Sharp se po dvou sezónách vrací do Chicaga

Zkušený útočník Patrick Sharp se po dvou sezonách, které odehrál za Dallas, vrací do Chicaga. Právě s Blackhawks prožil pětatřicetiletý rodák z Winnipegu nejlepší období kariéry v NHL, když byl jednou z klíčových postav týmu, který dosáhl na Stanleyův pohár. Slavnou trofej vyhrál s klubem v letech 2010, 2013 a 2015.

Sharp se ve staronovém působišti domluvil jako nechráněný volný hráč na ročním kontraktu, stranou šly i jeho podmínky. Zatímco v minulé sezóně byl jeho plat pět miliónů dolarů, nyní bude jeho základní příjem pouze 800 tisíc, dalších 200 tisíc může získat díky bonusům.

"Možnost vrátit se do Chicaga jsem nemohl promarnit. Budu se snažit přispět k úspěchu Blackhawks, ať už to bude v jakékoliv roli, kterou na ledě dostanu. A vracím se proto, abych tomuto týmu pomohl vyhrát Stanley Cup," prohlásil Sharp.

Zkušený útočník odehrál kvůli zdravotním problémům v minulé sezoně jen 48 utkání, v nichž si připsal 18 bodů za osm gólů a 10 asistencí. Momentálně se stále zotavuje po operaci kyčle z konce března. Věří však, že již v září bude zcela v pořádku na začátek přípravného kempu.

Hartnella získal finalista Stanley Cupu

Hokejový útočník Scott Hartnell se vrací do známého prostředí, v němž začínal kariéru v NHL. Pětatřicetiletý Kanaďan podepsal roční kontrakt s Nashvillem, který si ho vybral jako šestku vstupního draftu 2000. Predators opustil před deseti lety, kdy byl vyměněn do Philadelphie.

Hartnell bude pobírat plat milion dolarů. Mohl se vrátit i díky tomu, že ho Columbus, kam zamířil od Flyers, vykoupil ze zbývajících dvou sezón celkem šestileté smlouvy. Uzavřel ji v srpnu 2012 právě s Philadelphií a vstoupila v platnost od ročníku 2013/14.

"Bylo frustrující, jak vše skončilo, ale Blue Jackets chtěli dostat do sestavy více mladých hráčů. A Nashville byl na mém seznamu týmů, kam bych mohl jít, ze všech nejvýše. Takže to pak bylo snadné rozhodování," řekl Hartnell, jemuž Columbus musí během nadcházejících čtyř sezón zaplatit dohromady pět miliónů dolarů.

Vyhrál Stanley Cup, teď jde do Toronta

Obránce Ron Hainsey, jenž závěr minulé sezóny NHL strávil v Pittsburghu, podepsal dvouletou smlouvu s Torontem. Dohoda s Maple Leafs zajišťuje letošnímu vítězi Stanley Cupu celkový příjem šest miliónů dolarů.

Šestatřicetiletý Hainsey začínal v NHL v Montrealu, postupně hrál také za Columbus, Atlantu, Winnipeg, kam se klub z Atlanty v roce 2011 přestěhoval, a Carolinu. V únoru byl vyměněn do Pittsburghu.

Za celou minulou sezónu si připsal v 72 duelech základní části celkem 17 bodů za čtyři góly a 13 nahrávek. K zisku slavného poháru přispěl během 25 startů ve svém vůbec prvním play off v NHL dvěma góly a osmi asistencemi.

Thornton bude dál Žralokem, Schultz pak Tučňákem

Elitní hokejový útočník Joe Thornton by měl i nadále hrát za San Jose. Osmatřicetiletý centr podle médií podepsal se Sharks roční smlouvu s příjmem 6,5 miliónu dolarů a bude tak mít stejný plat jako dosud.

Jeden z klíčových hráčů Sharks byl do San Jose vyměněn v roce 2005 z Bostonu. Olympijský vítěz ze Soči a dvojnásobný vítěz Světového poháru odehrál v minulé sezóně za San Jose 79 zápasů s bilancí sedmi branek a 43 asistencí. Další dvě asistence přidal v play off. Celkem má Thornton na kontě 1514 bodů ve 1606 utkáních včetně play off.

Hokejový obránce Justin Schultz bude v NHL i nadále hrát za Pittsburgh, v jehož dresu získal v posledních dvou sezónách Stanleyův pohár. Šestadvacetiletý kanadský bek podepsal s Penguins tříletou smlouvu na 16,5 miliónu dolarů.

Rodák z Kelowny přišel do Pittsburghu loni v únoru z Edmontonu a dočkal se největších úspěchů v kariéře. V poslední sezóně, ze svého pohledu nejvydařenější, nasbíral 51 bodů (12+39) v 78 zápasech základní části, v play off přidal čtyři branky a devět asistencí z 21 utkání.

Price bude nejlépe vydělávajícím gólmanem v NHL

Brankář Carey Price podepsal novou smlouvu s Montrealem, podle níž by měl v tomto slavném kanadském klubu chytat až do roku 2026. Podle TSN si během osmi let vydělá 84 miliónů dolarů, s průměrem 10,5 miliónu za rok by se tak stal nejlépe vydělávajícím gólmanem v lize. Tato pozice dosud patřila Henriku Lundqvistovi z New York Rangers s 8,5 milióny dolarů ročně.

Devětadvacetiletý Price má před sebou poslední rok šestileté smlouvy, podle níž pobíral 6,5 milionu dólarů za sezónu. Předloni získal Hart Trophy pro nejlepšího hráče NHL a Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře, má olympijské zlato ze Soči a je loňským vítězem Světového poháru. V NHL vesměs za Montreal odchytal 509 zápasů, z toho 270 vítězných a 39 s čistým kontem.

Reklama

Související témata: