Hlavní obsah

Panteři potvrdili konec Jágra: Bylo poctou mít tu legendu, teď už jdeme jinudy

Sunrise

Generální manažer hokejistů Floridy Dale Tallon potvrdil, že Panthers už dále nepočítají se službami Jaromíra Jágra. Ocenil jeho obrovský přínos pro klub a vysvětlil, že přetrhání vazeb souvisí se snahou Panterů vydat se jiným směrem. Pětačtyřicetiletý forvard tak zůstává v NHL po prvním dnu od otevření trhu s volnými hráči mezi nejzajímavějšími jmény, která jsou k dispozici.

Foto: Sport.cz

Jaromír Jágr na Floridě dohrál, klub s ním už nepočítá

Článek

Tallon dal najevo velký respekt, který k Jágrovi má. "Nemohu to dostatečně vyjádřit slovy. Bylo poctou pracovat s legendou a mít ji takhle nablízku. Nemůžu mu dostatečně poděkovat za to, co udělal pro naše mladé hráče, pro mě osobně a vůbec pro celý klub. Je to něco neměřitelného," prohlásil Tallon pro floridský deník Sun Sentinel.

Připustil, že šlo o velmi těžké rozhodnutí. "Byl jsem z toho rozpolcený. Byly to těžké týdny a měsíce. Je to ale celé jen o tom, že se chceme vydat jiným směrem. Rozhodnutí, které souvisí jen s hokejem a obchodem, ale zároveň vás bolí. Je teď na jádru týmu našich mladých hráčů, aby převzalo tento tým a vedlo ho dál," doplnil Tallon, který je v klubu zároveň prezidentem hokejových operací.

Právě pro ně byl Jágr mentorem. Napomohl tomu, aby hráči jako Aleksander Barkov, Jonathan Huberdeau, Vincent Trocheck nebo Aaron Ekblad dozráli z velkých talentů v týmové lídry. Po jeho boku měli možnost vidět, co všechno obnáší stát se legendou a nejen zazářit v pár sezonách. Loni Jágr dokonce jako první Čech v historii získal trofej Bill Masterton Trophy, kterou vedení soutěže uděluje za vytrvalost, oddanost hokeji a sportovní přístup.

Barkov: Každý by uvítal, kdyby u nás pokračoval

"On není typickým pětačtyřicetiletým hráčem, jakého byste si mohli představovat. On je velkým hráčem. A stále také neuvěřitelným hráčem. Miluju způsob, jakým hraje. A strašně rád hraju právě s ním. Každý by samozřejmě uvítal, kdyby u nás pokračoval," přiblížil Barkov, co pro něho znamenala přítomnost druhého nejproduktivnějšího hráče historie NHL, jenž byl navíc jeho spoluhráčem v jedné útočné formaci.

Jágr si loni včetně bonusů vydělal přes pět a půl miliónu dolarů. Nevynechal ani jeden z 82 zápasů základní části a byl díky 46 bodům za 16 branek a 30 asistencí čtvrtým nejproduktivnějším hráčem mužstva. Panteři však přes velké ambice zůstali za branami play off.

Obě strany měly být sice dlouhodoběji v kontaktu ohledně možnosti uzavření nové smlouvy, Tallon však přiznal, že na prvotní nabídku Jágrova agenta Petra Svobody nezareagoval žádnou protinabídkou. Podle nejmenovaného zdroje se Jágr cítil zneuctěný a již v dubnu začal zvažovat, že se vydá jinou cestou.

Jeho čísla v dresu Floridy se tak zastavila na 181 odehraných zápasech v základní části a 130 bodech za 49 gólů a 81 nahrávek. V šesti bitvách play off přidal dvě přihrávky. "Jágr nám pomohl vyrůst. Jeho vliv je obrovský. Je to legenda a hvězda, u níž i příležitostný fanoušek ví, o koho se jedná," podotkl klubový prezident Matthew Caldwell.

Reklama