Hlavní obsah

Jágr už hrát v NHL nebude, soudí jeho bývalý osobní kouč. Nabídky z ní byly až degradační

Praha

V hokejovém prostředí nenajdete mnoho lidí, kteří by Jaromíra Jágra znali lépe než on. Marian Jelínek v minulosti působil jako osobní trenér legendární 68 a proto i on nyní s napětím sleduje, kam se po konci angažmá ve Floridě pětačtyřicetiletý kladenský odchovanec vydá. „Konec kariéry se určitě ještě konat nebude, Jarda bude hrát hokej dál. Jen nevím, jestli v NHL,“ říká o osm let mladším Jágrovi v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Marian Jelínek v rozhovoru s Jaromírem Jágrem během tréninku na MS v roce 2004 v Praze.

Článek

To jste natolik skeptický, že nevěříte, že se Jágrovi některý z týmů NHL ozve?

Ale vůbec ne. Co vím, tak nějaké nabídky už Jarda dostal, nebyly ale takové, jaké by si představoval. Finanční částka byla možná až spíš degradační. Jarda má určitou hranici, ať už z hlediska pozice v týmu či icetimu, která zamezila uskutečnění dohody. Myslím ovšem, že nějaké návrhy ještě přijdou.

Takže v NHL zůstane?

Abych byl upřímný, myslím si, že bude hrát jinde než v NHL.

Kvůli tomu, že už rychlostně zaostává a že se potenciálním zájemcům nemusí vejít do prvních dvou pětek?

Musíme se na to koukat ve dvou základních rovinách, zastánci každé z nich se moc neshodnou. Jarda je hokejová legenda, velikán, Mozart na ledě, což je neoddiskutovatelné.

Jistě, jenže jeho současný přínos už není takový...

Právě. Pokud od něj oddělíte jméno Jarda Jágr a zasadíte ho do určitého prostředí, tak vnímáte, že moc šancí už by v NHL, obávám se, nedostal. A teď je otázka, k čemu se přikloní případná nabídka. Jestli budou chtít Jardu využít z hlediska marketingových věcí, ale už od něj nebudou čekat extrémní hokejový přínos z hlediska gólů a bodů. Ve Floridě si to své uhrál, teď už je ale zase o rok starší. Jde o to, jak tyto dva pohledy skloubit, protože pravdu mají zastánci obou stran.

Co se marketingu týče, nabízel by se nováček z Las Vegas, nemyslíte?

Z tohoto pohledu se Vegas hodně skloňuje. Dovedu si to představit. Záleží ale, jestli by Jarda přistoupil na roli, že jeho jméno bude využíváno pro marketing. Čas na ledě by měl asi menší, pozice v týmu by nejspíš byla taky jiná než na Floridě a je otázka, jestli by to Jardovi dávalo smysl. Pokud ano, nabídka podobného typu určitě může přijít. Jenže NHL není žádná charita, naopak jde o tvrdý byznys. A nic na tom nemění, že Jarda je úžasná legenda.

Byl by Jágr ochotný přijmout skromnější roli a netrávit na ledě tolik času?

To je strašně těžká otázka. Když jste celý život na něco zvyklý a najednou to nemáte, je hrozně těžké to přijmout. Jen Jarda ví, jestli by ho uspokojovala změna, pokud by na něm byl postavený marketing, ale už ne třeba přesilové hry.

Nebude chtít zůstat stůj co stůj v NHL i kvůli tomu, že ho dělí jen 57 zápasů od toho, aby se stal v tomto ohledu rekordmanem soutěže a překonal tak Gordieho Howea?

Nebudu tajit, že tahle meta je jednou z motivací, proč by chtěl ještě být v NHL. Když už je člověk takhle vysoko a blízko, lhal by, kdyby říkal, že mu o takhle úžasný zápis do historie nejde. Souhlasím, že tohle může být jeden z důvodů, proč za mořem odehrát ještě jednu sezónu. Třeba i s vědomím, že by jeho hokejová pozice byla nižší.

A když ne? Vidíte reálně přesun do KHL, kde v minulosti nastupoval za Omsk? Movité ruské kluby jako Petrohrad by rozhodně hned zavětřily, zájem o Jágra nedávno projevil, byť neformálně, kouč Slovanu Miloš Říha...

KHL může být volbou, nabízí se ale i možnost návratu do prvoligového Kladna a u toho formou střídavého startu nastupovat v extralize, což zdejší hokejové řády umožňují. Jarda už nepotřebuje extrémně trénovat, spíš se musí udržovat, takže si tuhle variantu dokážu představit. Berte to ale jen jako moje domněnky.

A co nejprve rok dva v KHL a teprve poté směr Kladno, jehož je majitelem?

To je ta otázka smysluplnosti. NHL dává význam z důvodu překonání Howea, kdežto v KHL tohle není. Jasně, v KHL dostane víc peněz a hrál by možná lepší soutěž, než jakou je extraliga. Když budu mluvit za sebe; pokud by Jarda teď šel na dva tři roky do KHL, potom už by Kladnu taky nemusel moc pomoct, protože jeho výkonnost v té době možná bude na konec kariéry. A jsme zase u té smysluplnosti - kdyby se vrátil do Kladna a pomohl mu zpátky do extraligy, bylo by to úžasné zakončení jeho kariéry. Mnohem smysluplnější, než honit peníze v KHL, když to řeknu hodně hrubě.

Sám jste zmínil blížící se konec kariéry Jaromíra Jágra. Myslíte, že je na něj vnitřně připravený?

Možná to přirovnám hodně hloupě, ale všichni víme, že zemřeme. Jsme ale na smrt připravení? Nikdy nejsme dostatečně připravení na smrt svých blízkých, i když víme, že to někdy přijde. Jarda miluje hokej natolik, že emoční vazba je tam taky takhle silná. Znova opakuji, že je to naivní příklad, ale chci tím říct, že jedna věc je si racionálně připustit, že to může nastat, druhou věcí je ale emoční smíření se s tím. A to často bývá horší. Jen Jarda sám ví, jestli je na konec připravený natolik, že už může říct: Ahoj, konečná! Jednou ten konec prostě musí přijít. Teď je jen otázka, jestli to bude letos, nebo ne.

Kdy by mohlo být o Jágrově novém angažmá jasno?

Co mám signály, tak kluby z KHL nespí, sám jste správně zmiňoval Slovan. Spát podle mě nebudou ani bohaté kluby v naší extralize. Tím, že Florida zájem o Jardu neprojevila a zatím ho moc neprojevují ani ostatní kluby NHL, se osmělí plno klubů z KHL i Evropy. Pak je otázka, jestli Jarda jejich nabídku chytne, nebo bude klidně celé léto dál vyčkávat na tu z NHL.

Reklama