Hlavní obsah

Hejda má dvoucestnou smlouvu s Edmontonem

EDMONTON

Český hokejista Jan Hejda se přiblížil šanci hrát v NHL. S nesmlouvavým obráncem podepsali dvoucestnou smlouvu zástupci klubu Edmonton Oilers, poslední finalisté Stanleyova poháru. Ačkoliv mu dvoucestný kontrakt nezaručuje místo v prvním týmu, zástupci Oilers věří, že se brzy stane přínosem do obrany kanadského týmu.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Jan Hejda střeží u branky českého týmu Taratuchina.

Článek

"Má za sebou dobré výsledky, hrál na mistrovstvích světa a na důležitých turnajích většinou patřil mezi nejlepší čtyři beky české reprezentace," pochvaluje si na stránkách deníku Edmonton Journal asistent generálního manažera Oilers Scott Hewson.  "Navíc je velký a silný, a z působení v české i ruské lize je zvyklý hrát hodně minut," dodal.

Edmonton získal Hejdu v pondělí z Buffala, které na něj vlastnilo práva od roku 2003, kdy si jej Sabres vybrali v draftu. Nikdy mu ale od té doby nenabídli přijatelnou smlouvu. Nakonec přijali nabídku Edmontonu a za pořadí draftu v roce 2007 poslali jeho práva na jihozápad Kanady.

Díra v obraně po odchodu Prongera

Přestože Hejda ještě neodehrál v zámoří ani minutu, Hewson si od něj hodně slibuje. "Je to hráč s velkými zkušenostmi z mezinárodního hokeje. Myslíme si, že má právě teď dobrou šanci hrát v prvním týmu," tvrdí. Edmonton každopádně nyní potřebuje zacelit v obraně díru po Chrisi Prongerovi, jenž odešel do Anaheimu. Hejda pochopitelně kanadskou hvězdu nahradit nemůže, ale může být jednou z alternativ.

V současnosti jsou Olejářům k dipozici jen čtyři zkušení obránci. Jason Smith, Steve Staois, Marc-Andre Bergeron a Daniel Tjärnqvist. Pak jsou tu mladíci Matt Greene a Ladislav Šmíd, který přišel právě výměnou za Prongera. Vedení pak ještě čeká na vyjádření švédského beka Dicka Tärnströma, který se rozhoduje mezi pokračováním v Edmontonu a návratem do Evropy.

Reklama

Související témata: