Hlavní obsah

Stanley Cup je na Sibiři, pak zamíří do Česka

Stanleyův pohár, nejslavnější hokejová trofej, zavítala na Sibiř. Do dalekého Omsku jej přivezl ruský obránce Oleg Tverdovskij, jenž byl členem posledních vítězů NHL Carolina Hurricanes. Tverdovskij se tak chtěl odvděčit svému bývalému klubu, za místní Avangard odehrál v minulosti dvě sezóny a stal se ruským šampionem i vítězem Evropského poháru.

Článek

Tverdovskij vzal Stanley Cup nejprve do hokejového muzea a poté jej hodlá vystavit na prostranství před omským hokejovým stadiónem. Pak jej čeká projížďka městem a odpoledne jej hráč převeze do Moskvy. Odtud se bude balit na cestu do Čech. Zítra kolem poledne by měl dorazit do Prahy, kde jej převezme František Kaberle a v pátek se s ním bude těšit Josef Vašíček.

Stanley Cup už si letos s hokejisty Caroliny užil leccos. Obránce Glen Wesley jej například přivezl na vojenskou základnu Camp Lejeune, kde se zotavují američtí vojáci z misí v Iráku a Afganistánu. Cam Ward a Eric Staal zase trofej provezli po newyorské Times Square a Justin Williams křepčil s pohárem na technoparty v Torontu.

Před cestou do Ruska se Stanley Cup zastavil na Ukrajině, kde měl právo na jeho čtyřiadvacetihodinové držení obránce Anton Babčuk. Dvaadvacetiletý bek předvedl trofej v Kyjevě, kde hokejově vyrůstal a vyjádřil přání, aby byl na Ukrajině hokej jednou populárnější než fotbal.

Reklama