Hlavní obsah

Sezóna NHL startuje. Vegas ano, olympiáda ne

Praha

V zámoří se už zase připomíná, že padesát procent současných hráčů NHL nebylo na světě, když v ní Jaromír Jágr v roce 1990 uskutečnil svůj debut. Česká legenda se chystá na svou 25. sezónu v nejlepší hokejové soutěži planety, zásadní role už v ní ale budou hrát jiní.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Hokejisté Las Vegas, ilustrační snímek.

Článek

NHL, která začne prvními čtyřmi zápasy v noci, přijala do své rodiny už 31. klub: Vegas Golden Knights. Pět let po vyjednávání o nové kolektivní smlouvě se zdá, že je liga v nevšední kondici. Expanzi do Nevady ale znevažuje neúčast nejlepších hráčů na únorové olympiádě v korejském Pchjongčchangu, která by majitelům klubů přinesla z jejich pohledu víc škody než užitku. Hlavně by ale ligu na tři týdny přerušila, což rozhodně neodpovídá současnému trendu preferujícímu rychlost a dravost.

Proto obří kontrakty dostávají borci, kteří sotva odrostli nováčkovskému věku: edmontonští Connor McDavid a Leon Draisaitl, Jack Eichel z Buffala, ale třeba i David Pastrňák z Bostonu. Právě tito hráči vytvářejí soudobou image NHL, kde už se po třicítce musíte začít bát o práci.

Když po výluce v sezoně 2004-05 zámoří vytáhlo proti hákování, držení a nedovolenému bránění, znamenalo to explozi ofenzivního hokeje a na piedestalu se objevila jména jako Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Alexander Ovečkin, nebo Patrick Kane. Ze současného pohledu vlastně veteráni.

Před startem této sezóny brojí vedení soutěže pro změnu proti sekání, aby z NHL udělalo ještě dynamičtější podívanou, které bude zároveň vyhovovat těm největším hvězdám. Kdo se nepřizpůsobí, ocitne se záhy opodál. Jágr sice ještě dokázal odolat. Po čtvrtstoletí v NHL ale také cítí, že jeho slavné zámořské dny se neodvratně chýlí ke konci.

Reklama